HomeNieuwsLifestyleKlimaatopwarming geeft Vlaamse wijnboeren wind in de zeilen

Klimaatopwarming geeft Vlaamse wijnboeren wind in de zeilen

Het aantal jonge wijnboeren in Vlaanderen neemt toe en de sector heeft nood aan professionalisering. Dat vindt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V), die maandag 60.000 euro uittrekt om Vlaamse wijnboeren te ondersteunen en promoten.

Vorig jaar werd in Vlaanderen 750.000 liter wijn geproduceerd, maar dankzij de klimaatverandering zullen steeds meer druivenrassen in onze streek kunnen gedijen.

Klimaatopwarming

Crevits wil de productie van Vlaamse wijn aanmoedigen. De wijnbouw kent in Vlaanderen (en in de rest van het land) een forse groei, blijkt uit cijfers. Er wordt meer wijn geproduceerd op een grotere oppervlakte en het aantal wijnboeren neemt toe. Uit prognoses blijkt dat de groei de komende jaren nog zal aanhouden.

Dat heeft onder meer te maken met de klimaatverandering. Die maakt dat meer druivenrassen in onze streek zullen gedijen. Een nieuwe realiteit die vraagt om bijkomende samenwerking tussen producenten. Daarnaast zal de sector campagnes lanceren om de Vlaamse wijnen bekender te maken bij het brede publiek in binnen- en buitenland.

Subsidies

Er komt een projectsubsidie van 60.000 euro voor de Vzw Belgische Wijnbouwers, die 85% van de Belgische wijnbouwers vertegenwoordigt. Nog deze winter zal er samen met de wijnbouwsector een online symposium worden georganiseerd. De samenwerking moet zorgen voor goede kwaliteit en hoopt het Vlaamse chauvinisme op vlak van Vlaamse wijn aanmoedigen.

“We geloven er sterk in dat de Vlaamse wijnsector een mooie toekomst tegemoet gaat”, zegt Crevits in Zwijnaarde, bij Gent. Daar oogst ze de laatste druiven van het jaar van wijndomein Waes. Ze vraagt de sector om de komende jaren nauw samen te werken met onderzoeksinstituut ILVO, dat ook andere landbouwsectoren ondersteunt bij hedendaagse uitdagingen zoals duurzame technologie of de invloed van klimaatverandering op gewassen.

Het bericht Klimaatopwarming geeft Vlaamse wijnboeren wind in de zeilen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels