Vind ons op

Zita

Hoe kleding ons mentaal beïnvloedt

Lifestyle

Hoe kleding ons mentaal beïnvloedt

Kleding heeft een invloed op ons humeur, dat is zeker. Voel je je niet helemaal goed in je vel, dan is de kans groot dat je naar zwart grijpt en niet naar de kleurrijkste stukken in je kast. ‘Fashion Psychology’ is een nieuwe tak van de psychologie die onderzoekt hoe mode onze mentale gezondheid beïnvloedt.
De kleren maken de man – en vrouw. Je kledingkeuze kan een doorslaggevende invloed hebben op je humeur en zelfvertrouwen. Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour zei het onlangs nog: wil je een goede indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek, doe dan vooral je lievelingsoutfit aan. Je zal meteen zelfverzekerder overkomen. Maar ook in het dagelijks leven doet je kledingkeuze ertoe. Professor Kane Pine schreef er zelfs een heel boek over: ‘What You Wear: The Psychology of Fashion’. Er is nu ook een vervolg, een onderzoek getiteld ‘Long Live Clothes’.

Aandacht voor jezelf

Voor ‘Long Live Clothes’ werd het kledinggedrag van Britse vrouwen onder de loep genomen. Daaruit blijkt onder meer dat de meeste vrouwen zich vooral voor zichzelf goed kleden. Dat is sowieso een belangrijk punt: je kledingkeuze moet niet anderen, maar alleen jezelf bekoren. 64% geeft aan dat de manier waarop ze zich kleden, een invloed heeft op het verloop van hun dag. Daarbij zijn aspecten als kleur, vorm, geur en materie van doorslaggevend belang. Vooral natuurlijke materialen zoals katoen en linnen geven ons een goed gevoel. Self-care begint bij jezelf verzorgen en daarbij speelt kleding een belangrijke rol.

Aan de slag

Wil je je helemaal op je gemak en goed in je vel voelen, kies dan voor neutrale kleuren en een comfortabele fit. Een uitgesproken kleurenpalet is dan weer ideaal om je humeur een boost te geven. Dat kan trouwens ook via accessoires zoals een roze handtas of een felgekleurde lippenstift. Probeer sowieso om een eigen stijl te ontwikkelen. Niet alleen is je kledingkast dan meer samenhangend, het is tevens een manier om je persoonlijkheid door te trekken in je outfits. Als die twee goed bij elkaar aansluiten, zal je al snel meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

Het bericht Hoe kleding ons mentaal beïnvloedt verscheen eerst op Metro.

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top