HomeNieuwsLifestyleHelpt deze piercing echt met migraineaanvallen?

Helpt deze piercing echt met migraineaanvallen?

Je hebt misschien ooit al gehoord dat er een oorpiercing bestaat die werkt als een wondermiddel tegen migraine: de daith piercing, die net boven de tragus gezet wordt. Maar is dat echt zo?

De daith piercing wordt gezet in het klein stukje kraakbeen net boven de gehoorgang en sluit aan op de basis van de helix. Het plaatsen van het juweeltje zou volgens verschillende mensen migraineaanvallen kunnen oplossen. Maar volgens meerdere experten is dat niet het geval.

Pinterest / @edgeofember

Placebo-effect

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de piercing je van de helse pijn van een migraineaanval kan verlossen. Gisela Terwindt is hoogleraar Neurologie en hoofd van het Leidse Hoofdpijn Centrum en ontkracht het gerucht. «Migraine is een hersenziekte en dat valt niet op te lossen met een piercing», vertelt ze in het Nederlandse tijdschrift Linda.

Ondanks er geen medisch bewijs is dat de piercing kan helpen, blijkt het juweeltje bij sommige mensen de pijn toch te verlichten. Dat komt door het placebo-effect: als je denkt dat iets tegen de pijn zal helpen, is de kans groot dat je dat effectief zo zal ervaren. «Of het kan compleet toevallig zijn: je kan bij het zetten van het sieraad in de piek van je migraineaanvallen zitten. Als je het gevoel hebt dat de aanvallen minder worden, komt dat niet door je piercing, maar doordat je teruggaat naar je oude frequentie», aldus Terwindt.

Was je dus van plan om die piercing te laten zetten en zo minder pijnlijke migraineaanvallen te ervaren? Denk dan nog eens goed na over die keuze. Meer dan een nieuw mooi juweeltje in je oor is de daith piercing helaas niet. Al kan het er wel goed uitzien. Let op: net zoals andere kraakbeenpiercings heeft ook dit exemplaar een lange geneestijd.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/helpt-deze-piercing-echt-met-migraineaanvallen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels