HomeNieuwsLifestyleHand van je partner vasthouden verlicht pijn

Hand van je partner vasthouden verlicht pijn

Onderzoek van University of Colorado Boulder bewijst dat de hand van je partner vasthouden gunstige effecten heeft op je lichaam. De studie toont aan dat ons ademhalings- en hartritme ervan gelijk gaat lopen en dat het zelfs fysieke pijn kan verlichten.

Onderzoeker Pavel Goldstein kwam op het idee voor het experiment nadat hij zijn vrouw had bijgestaan tijdens de bevalling van hun dochter. Zijn vrouw zei dat de geboorte minder pijnlijk was wanneer ze zijn hand kon vasthouden.

Medeleven is belangrijk

Bij het onderzoek keken wetenschappers naar de hersengolven van 22 koppels in drie scenario’s: het koppel hand in hand, het koppel niet hand in hand in dezelfde kamer en het koppel in aparte kamers. Elk scenario werd ook eens herhaald met lichte pijn voor de vrouw.

Wanneer het koppel elkaars hand vasthield en de vrouw lichte pijn had, liepen de hersengolven het meest gelijk. Hoe meer medeleven de man in dit geval voor zijn vrouw had, hoe meer haar pijn verlicht werd.

Aanraking

“We hebben steeds meer manieren om te communiceren in onze moderne wereld, maar fysieke interactie neemt steeds verder af,” zegt Goldstein. “Dit onderzoek toont ons weer het belang van menselijke aanraking”.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels