HomeNieuwsLifestyleHalleluja: droom jezelf slank!

Halleluja: droom jezelf slank!

Een paar kilo minder, daar dromen velen van, en die droom kan vanzelf uitkomen. Volgens Amerikaans onderzoek rond ‘functionele verbeeldingstraining’ blijkt dat wie zich inbeeldt dat hij of zij vermagert, ook echt vermagert.

De deelnemers aan het onderzoek verloren meer dan vier kilo. Dat klinkt als hekserij, maar toch is de methode wetenschappelijk onderbouwd. “Al is het woord ‘verbeelding’ wel een beetje misleidend”, legt sportpsycholoog Bert De Cuyper van de KU Leuven uit in ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1. “Het gaat in dit onderzoek om het oproepen van mentale voorstellingen waarbij alle zintuigen betrokken zijn. Zo vroeg men de deelnemers om hun voorstellingen te vertalen in doelstellingen die hen aanspraken. Bijvoorbeeld: als ik zoveel kilo vermager, kan ik met mijn kleinkind een berg opwandelen, zonder af te haken. Ondertussen ruik je de dennengeur, en hoor je natuurgeluiden.”

Zulke beelden oproepen is niet eenvoudig. Het vraagt training en aanleg. “Het is bekend dat musici meer gewend zijn om geluiden op te roepen bijvoorbeeld” zegt De Cuyper.

Emoties oproepen

De methode van de functionele verbeeldingstraining is erg motiverend, omdat je emoties worden ingezet. “Iedereen weet dat je door meer bewegen kan vermageren, maar ‘knowledge’ alleen is niet voldoende. Je moet je emoties ook in gang zetten.”

Maar vebeelding is jammer genoeg niet voldoende om af te vallen. “De clue is vooral om vol te houden. Als je op regelmatige basis denkt aan de specifieke doelen die op je lijf geschreven zijn – zoals bijvoorbeeld een bergwandeling met je kleinkind – blijft je motivatie levendig”, besluit De Cuyper.

Bron: Radio 1

Het bericht Halleluja: droom jezelf slank! verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels