HomeNieuwsLifestyleGökotta: de Zweedse methode die van jou een ochtendmens maakt

Gökotta: de Zweedse methode die van jou een ochtendmens maakt

Ben jij net als velen als de dood voor de tonen van je wekker in de ochtend? De Zweden hebben misschien de oplossing voor jou, waardoor je voortaan al fluitend je bed uitkomt om de horden ochtenmensen te vervoegen.

Als u graag minder een nachtbraker en meer een leeuwerik wilt worden (vooral nu de dagen langer en lichter worden), dan is de Zweedse lifestylepraktijk Gökotta misschien precies wat u mist.

Simpel gezegd houdt het in dat je bij zonsopgang opstaat om naar vogelgezang te luisteren – met het idee dat dit je welzijn en concentratie kan bevorderen, en het helpt je meer verbonden te voelen met de natuur.

Vogeltjes fluiten

Vertaald betekent Gökotta: «de handeling van vroeg opstaan om speciaal naar buiten te gaan en naar vogelgezang te luisteren» – en als je bedenkt hoe goed de natuur is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, kunnen we wel geloven dat daar zeker iets van klopt.

Traditioneel wordt het in Zweden beoefend van Hemelvaartsdag (30 mei) tot midzomer (24 juni) en draait het allemaal om, fysiek, opstaan met de vogels.

Krachtigste stimulans

Er is ook wetenschappelijke onderbouwing – neurowetenschapper dr. Andrew Huberman vertelde aan HuffPost dat ochtendzonlicht «de krachtigste stimulans is voor de waakzaamheid gedurende de dag en helpt om ’s nachts in slaap te vallen.»

Het is ook goed om erop te wijzen dat dit geen lange ochtendwandeling hoeft te zijn: het kan ook een rondje van 10 minuten om de blok zijn – of gewoon in de tuin zitten met je ochtendkoffie.

En gezien de populariteit van andere Scandi-trends (we kijken naar Hygge en Sisu) zouden we de komende weken nog veel meer kunnen horen over Gökotta.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/bed/gokotta-de-zweedse-methode-die-van-jou-een-ochtendmens-maakt

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels