HomeNieuwsLifestyleGedaan met sliden in DM’s: Instagram-update in de maak tegen ongewenste dickpics

Gedaan met sliden in DM’s: Instagram-update in de maak tegen ongewenste dickpics

Instagram werkt aan een update die gebruikers moet beschermen tegen ongewenste seksueel getinte foto’s en berichten. Dat heeft moederbedrijf Meta bevestigd aan The Verge. Een onderzoeker die geregeld app-ontwikkelingen lekt, had de eerste beelden van de update via Twitter gedeeld.

Instagram-gebruikers, veelal vrouwen, uitten al geregeld hun ongenoegen over de hoeveelheid ongewenste dickpics en andere seksuele content die ze krijgen via privébericht. Vrouwen vinden die foto’s van het mannelijke geslachtsdeel vaak vies, ongemakkelijk en denigrerend. Ongevraagde piemelfoto’s sturen wordt dan ook gezien als seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een tool die gebruikers kan beschermen voor dat wansmakelijke gedrag is dan ook hoognodig. De Twitteraar Alessandro Paluzzi ontdekte als eerste het prototype van de tool via eigen onderzoek en deelde een screenshot. Daaruit blijkt dat de technologie foto’s, die potentieel naakte of seksuele inhoud bevatten, afschermt in de inbox van gebruikers. Je kan vervolgens zelf beslissen of je de foto al dan niet wil zien. Daarnaast verwijst Instagram gebruikers ook door naar een resem tips rond seksuele veiligheid op de app.

Beginfase

Meta bevestigde aan The Verge dat ze zo’n tool aan het ontwikkelen zijn. Het doel is dat gebruikers zichzelf kunnen beschermen van zowel ongewenste seksueel getinte foto’s als berichten. Meta benadrukt wel dat ze nog maar in de beginfase zitten van de ontwikkeling.

Meta zou bovendien zelf niet in staat zijn om de naaktfoto’s of seksuele berichten te lezen, of te delen met een derde partij. «We werken samen met experten om te verzekeren dat deze tool de privacy beschermt van onze gebruikers, maar hun ook meer controle geeft over de berichten die ze ontvangen.»

Online seksueel geweld

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen blijft een groot probleem. Eerder dit jaar had de Britse non-profitorganisatie ‘Center for Countering Digital Hate’ een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat de huidige tools van Instagram in 90% van de gevallen niet in staat zijn om bekende vrouwen af te schermen van haatdragende of grensoverschrijdende berichten en foto’s. In vele gevallen ging het om seksueel getinte berichten van mannen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/gedaan-met-sliden-dms-instagram-update-de-maak-tegen-ongewenste-dickpics

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels