HomeNieuwsLifestyleExpert bevestigt: “glutenvrije voeding is niet gezonder”

Expert bevestigt: “glutenvrije voeding is niet gezonder”

Ben je niet glutenintolerant en heb je de graaneiwitten toch van je menu geschrapt, dan doe je meer kwaad dan goed. “Er is geen enkel bewijs dat een glutenvrij dieet beter is voor de gezondheid”, zeggen wetenschappers in koor.

Sinds een paar jaar zweren steeds meer mensen bij een glutenvrij dieet. Net als lactose genieten de graaneiwitten een slechte reputatie, al kan je je de vraag stellen waarop dat gebaseerd is.

Een blik op de wetenschappelijke kennis terzake geeft namelijk een heel ander beeld. Zo benadrukt de Australische gastro-enterologe Suzanne Mahady, verbonden aan de Monash University, dat gluten schrappen enkel voor coeliakie-patiënten een goed idee is.

Coeliakie is een chronische darmaandoening bij mensen die intolerant zijn voor gluten. Slechts een procent van de bevolking lijdt eraan.

Weinig vezels

“Maar voor mensen die niet aan coeliakie lijden, is er geen enkele bewijs dat een glutenvrij dieet beter is voor hun gezondheid”, zegt Mahady. “Het zou zelfs best kunnen dat het omgekeerde waar is. Door weinig volkoren granen te eten, krijgen ze ook weinig vezels binnen.”

Mahady staat niet alleen met die stelling. Vorig jaar werden de resultaten van een studie gepubliceerd waarin duizenden mensen 26 jaar lang gevolgd werden. De onderzoekers concludeerden net als Mahady dat wie niet aan coeliakie lijdt best niet aangemoedigd wordt om gluten te schrappen.

“Er is geen verband tussen het eten van gluten en het krijgen van hart- en vaatziekten”, luidde hun conclusie. “Het schrappen van gluten kan er wel toe leiden dat je minder volkorengranen binnenkrijgt, wat het risico op cardiovasculaire aandoeningen net verhoogt.”

Een andere studie bracht eerder al een verband met een verhoogd risico op diabetes type 2 aan het licht.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels