HomeNieuwsLifestyleEen vreemde taal spreken gaat vlotter wanneer je een beetje gedronken hebt

Een vreemde taal spreken gaat vlotter wanneer je een beetje gedronken hebt

Heb jij ook het gevoel dat je met een beetje alcohol op vlotter spreekt? Het is al bewezen dat drank de remmingen doet verminderen. Maar nu hebben wetenschappers ook kunnen vastgestellen dat je talenkennis er een boost door krijgt. 

Om tot dit opmerkelijke resultaat te bekomen, voerden Britse en Nederlandse onderzoekers een experiment uit. Het resultaat werd deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Psychopharmacology.

Duitstaligen 

Voor het onderzoek werden 50 Duitstalige studenten geselecteerd die aan de universiteit van Maastricht studeerden. Alle leerlingen gaven aan regelmatig alcohol te drinken. Om zeker te zijn dat ze de Nederlandse taal beheersten, legden ze voordien nog een examen Nederlands af. Nadien moesten ze twee minuten lang een gesprek aanknopen met een interviewer. De ene groep kreeg enkel water voorgeschoteld, de andere mocht alcohol drinken. De proef werd geëvalueerd door Nederlandstaligen die niet op de hoogte waren van wie had gedronken en wie niet. Tot slot moesten de proefkonijnen ook aangeven of ze zelf het gevoel hadden dat ze vlotter spraken.

Vloeiender gesprek

Ondanks het cliché dat alcohol het zelfvertrouwen versterkt, had de drank in dit geval geen invloed op de jongeren hun zelfbeeld. Maar de beoordelaars waren wel van mening dat de mensen uit de alcoholgroep vlotter spraken.

Taalangst 

Hoewel in een lage dosis de spraak er op vooruitging, was dit niet het geval in hogere dosissen. Mensen die heel veel gedronken hadden, begonnen onverstaanbaar te praten. Volgens de onderzoekers heeft het effect van alcohol op taal vooral te maken met ‘taalangst’ die wegvalt. Ze concluderen dan ook dat het misschien geen slecht idee is om tijdens het spreken van een vreemde taal, een beetje te drinken.

Het bericht Een vreemde taal spreken gaat vlotter wanneer je een beetje gedronken hebt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels