Vind ons op

Zita

Een hekel aan de feestdagen? Dit is hoe je de kerstperiode overleeft

Lifestyle

Een hekel aan de feestdagen? Dit is hoe je de kerstperiode overleeft

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld om alles aan kerst leuk te vinden: de kerstmarktjes, jenevers, foodcoma’s, feestjes, cadeautjesjacht, kerstbomen en eindeloze drinks met mensen die je vaag kent. Maar voor heel wat mensen zijn die feestdagen slopend. Kan je nu al niet wachten tot al het kerstvertier voorbij is? Dit is hoe je de komende weken overleeft.

1. Wees lief voor jezelf

Voel je je uitgesloten omdat je kerstmis gewoon niet snapt? Vraag je je af wat er mis is met je omdat ‘it’s beginning to look a lot like christmas’ bij jou meer klinkt als ‘it’s beginning to look a like mijn bed niet uitkomen’? De vooroordelen tegenover kersthaters zijn legio, maar daarom nog niet terecht. Neen, je bent niet per se een cynische ziel omdat je niet blij wordt van de geur van dennenbomen en het verpakken van cadeaus. Voor sommige mensen is kerst voor welke reden dan ook niet de ongedwongen vrolijke periode die het pretendeert te zijn. Maak het dus niet moeilijker voor jezelf en neem er vrede mee dat kerst simpelweg jouw ding niet is.

2. Mijd wat je kan vermijden

Er zijn sowieso enkele plaatsen waar je de komende weken beter met een grote boog omheen loopt, zoals eender welke kerstmarkt, het shoppingcentrum en winkelstraten. Maar daarnaast is het ook geen zo’n opgave om enkele van die jolige kerstfeestjes met collega’s of vrienden te omzeilen. Kies er bijvoorbeeld voor om tijdens een kerstfeestje misschien enkel te blijven voor één drankje, en verzin een zogenaamde andere verplichting voor de rest van de avond. Iedereen krijgt trouwens tal van uitnodigingen tijdens deze periode van het jaar, dus verdacht zal je jezelf niet maken. Door eventjes op te duiken, toon je appreciatie naar je vrienden en je collega’s toe, maar hoef je niet het gehele feestgedruis te doorstaan.

3. Maak deze periode zinvol op jouw manier

Je hoeft helemaal niet deel te nemen aan de secret santa’s en ijsschaatsuitstapjes. Je hoeft geen kerstboom op te zetten als jou dat niets zegt. In plaats daarvan kan je dingen doen die je wél leuk vindt. Maak je liever lange wandelingen dan op cadeaujacht te gaan? Doe dat dan. Bovendien hebben heel wat vrienden en kennissen meer vrije tijd tijdens de kerstperiode. Profiteer daarvan en nodig hen uit voor iets dat niets met kerst te maken heeft zoals een bezoek aan een museum of een avondje op café. Tot slot zijn er ook tal van organisaties die extra vrijwilligers kunnen gebruiken: misschien kan je iemand helpen die kerst wel wil vieren, maar er de middelen niet voor heeft?

4. Draag zorg voor jezelf

Voor sommige mensen kan kerst negatieve gevoelens triggeren, door een verlies of een trauma. Bovendien vragen de kerstdagen sowieso best wel wat energie. Daarom is het belangrijk om zorg te dragen voor jezelf. Herinner je jezelf eraan dat de periode sneller voorbij zal zijn dan je denkt. Boek een extra sessie bij je psycholoog als je daar nood aan hebt. Spendeer desnoods de feestdagen in het buitenland of in een hutje in de Ardennen, als je daartoe de middelen hebt. Praat erover met een vriend, vriendin of partner. Als dit een uitdagende periode is voor jezelf, mag je jezelf echt wel op de eerste plaats zetten.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/een-hekel-aan-de-feestdagen-dit-hoe-je-de-kerstperiode-overleeft

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top