HomeNieuwsLifestyleDit zijn de duurste steden ter wereld van 2022: Brussel daalt sterk...

Dit zijn de duurste steden ter wereld van 2022: Brussel daalt sterk in de ranking

In het lijstje van de duurste steden ter wereld bezet New York voor het eerst, samen met de Aziatische stadstaat Singapore, de eerste plaats. En dat heeft alles te maken met de wereldwijde crisis van de gestegen levensonderhoudskosten en de sterke dollar, maakte het Britse magazine Economist bekend.

«De prijzen (in lokale valuta) zijn op een jaar tijd met gemiddeld 8,1% gestegen in de 172 grote steden wereldwijd», staat te lezen in het 2022 Cost of Living Report, dat donderdag door het Britse tijdschrift wordt gepubliceerd. Het gaat naar verluidt om de hoogste stijging van de afgelopen 20 jaar. De toename is onder meer een gevolg van de oorlog in Oekraïne en van de aanhoudende coronabeperkingen, die – vooral met betrekking tot energie en voeding – de bevoorradingsketens verstoren.

Damascus het goedkoopst

New York en Singapore nemen in de huidige ranking de plaats in van het Israëlische Tel Aviv, dat vorig jaar het lijstje van duurste steden aanvoerde maar nu zakt naar de derde stek, gevolgd door Los Angeles en Hongkong, die samen op vier staan. De top tien wordt vervolledigd door respectievelijk Zürich (6), Genève (7), San Francisco (8), Parijs (9) en, op een gedeelde tiende plaats, Kopenhagen en Sydney. Damascus (172) en Tripoli (171) blijven de goedkoopste steden.

Brussel werd goedkoper

Moskou en Sint-Petersburg – meteen ook de sterkste stijgers – maakten eveneens een sprong op de ranglijst onder invloed van westerse sancties en een dynamische energiemarkt die de roebel ondersteunt, merkt The Economist op. Zo stijgt de Russische hoofdstad met 88 plaatsen naar de 37ste stek.

Maar de meeste andere Europese steden dalen doordat de energiecrisis en de haperende economieën op de euro en de lokale valuta’s drukken. Onder de tien sterkste dalers in de rangschikking vinden we naast onder andere Stockholm, Luxemburg en Lyon ook Brussel. Onze Belgische hoofdstad zakt maar liefst 28 plaatsen en belandt op nummer 64.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/dit-zijn-de-duurste-steden-ter-wereld-van-2022-brussel-daalt-sterk-de-ranking

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels