HomeNieuwsLifestyleDit is waarom onze eigen stem zo slecht klinkt

Dit is waarom onze eigen stem zo slecht klinkt

Schrik je ook altijd wanneer je je eigen opgenomen stem hoort? Je merkt immers dat je anders klinkt dan je zelf dacht. Wanneer we spreken, passeert een deel van de geluidstrillingen door ons kaakbeen en onze schedel. Daardoor klinkt ons stemgeleid voor onszelf zwaarder dan het in werkelijkheid is. 

Niemand luistert graag naar een opname van zijn eigen stem. Je mag dan nog een stem van fluweel hebben, door een luidspreker klinkt hij niet als de stem die je al je hele leven uit je mond hoort komen.

Extern lawaai

We horen geluiden via trillingen die door ons trommelvlies worden opgevangen. De trillingen worden naar drie beentjes in het middenoor gestuurd en komen vervolgens terecht in het slakkenhuis. Daar worden ze omgezet in zenuwsignalen. We nemen externe geluiden waar via geluidsgolven. Wanneer onze stem wordt afgespeeld op een luidspreker, horen we dus luchtgeleide trillingen.

Het is echter anders als het geluid van onze eigen stembanden komt. Wanneer we spreken, wordt een groot deel daarvan opgenomen als extern lawaai. Maar we nemen ook trillingen op die door ons kaakbeen en onze schedel komen. Hierdoor klinkt je stem dieper en minder piepend dan hij in werkelijkheid is. Het feit dat het geluid je waarschijnlijk niet bevalt, is gewoon omdat je het niet gewoon bent.

Het bericht Dit is waarom onze eigen stem zo slecht klinkt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels