HomeNieuwsLifestyleDit is de reden waarom we niet gauw complimenten accepteren

Dit is de reden waarom we niet gauw complimenten accepteren

Waarom hebben we het zo moeilijk om complimenten te aanvaarden? Een meerderheid van de mensen voelt zich er ongemakkelijk door en schaamt zich zelfs. Hebben we te weinig eigenwaarde of zijn we gewoon een heel bescheiden volkje? 

Christopher Littlefield, stichter van consultancy bureau AcknowledgmentWorks, verklaart de redenen achter dit bijzondere gedrag: “We houden van erkenning, maar we zijn er ook heel slecht in. 88% van de bevolking krijgt graag een complimentje, maar tegelijkertijd geeft 70% ook toe zich beschaamd te voelen als het dan gebeurt. ” Volgens Littlefield hebben vooral mensen met een laag zelfbeeld moeite om de erkenning te accepteren.

“Mensen met weinig zelferkenning vertrouwen minder gauw mensen die hun een compliment geven, ze voelen zich er sneller gekleineerd door en gaan zich ook schamen.” Een Amerikaanse studie uit 2010 ontdekte zelfs dat studenten met een laag zelfbeeld liever slechte kamergenoten hebben, dan goede.

Flirten

Amerikaanse onderzoekers ontdekten nog een reden voor onze worsteling met complimenten. Een tweede oorzaak zou zijn omdat onze hersenen dezelfde stimulans krijgen bij complimenten als bij flirten. We gaan onszelf dus sneller aangetrokken voelen tot iemand die iets lief zegt en dat verklaart ook weer deels de schaamte. Toch is het belangrijk om deze positieve punten niet te minimaliseren maar ze net te omarmen. Alleen zo kan onze eigenwaarde een boost krijgen.

Het bericht Dit is de reden waarom we niet gauw complimenten accepteren verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels