HomeNieuwsLifestyleDit doet de hitte met ons lichaam en onze geest

Dit doet de hitte met ons lichaam en onze geest

Je hebt het misschien al gemerkt, maar het is momenteel snikheet. En ons lichaam vindt die hoge temperaturen maar niets. We functioneren namelijk het best bij 22 graden. Stijgt het kwik boven de 35 graden dan krijgt ons lichaam het serieus zwaar.

De huid

Je huid zet het bij de huidige temperaturen op een stevig zweten. Om zweet te laten verdampen is energie nodig. Die halen de twee tot vijf miljoen zweetklieren uit het lichaam, waardoor je afkoelt. Ook gaan de bloedvaten vlak onder de huid wijder openstaan.

De maag

Kleine troost voor zij op een dieet: je hongergevoel vermindert. Wanneer de bloedvaten onder de huid uitzetten, moeten ze elders samenknijpen. Minder bloed in maag en darmen zorgt voor minder trek, maar vaak ook voor diarree.

Het hart

Het hart moet harder aan het werk om het bloed rond te pompen. Het vocht dat we verliezen door de hitte komt grotendeels uit het bloed. Het bloedvolume daalt, waardoor het hart meer moeite moet doen om het hele lichaam van bloed te voorzien.

Het hoofd

Je wordt moe en duf van de warmte. Het kost energie om het lichaam te koelen, energie die niet meer beschikbaar is voor de hersenen. Uit onderzoek van de universiteit van Wisconsin blijkt dat de productiviteit met 9 procent daalt als het 30 graden is. Dat komt niet alleen doordat er minder energie beschikbaar is, maar ook omdat je bloeddruk waarschijnlijk iets daalt.
 

Het bericht Dit doet de hitte met ons lichaam en onze geest verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels