HomeNieuwsLifestyleDeze woorden zijn een teken van stress

Deze woorden zijn een teken van stress

Neem jij vaak de woorden ‘echt’ en ‘ongelofelijk’ in de mond? Dan is de kans groot dat jij veel last hebt van stress. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wetenschappers van de University of Arizona hebben 143 proefpersonen opgetrommeld voor het onderzoek. Ze moesten twee dagen lang een audio-recorder bij zich dragen. Als er een gesprek gevoerd werd, sprong het apparaat aan en werd de conversatie opgenomen.

Stressgenen

Achteraf werden de opnames geanalyseerd door de psychologen. Tegelijk moesten alle deelnemers ook een bloedonderzoek ondergaan. Dat was nodig om te weten hoeveel zogenoemde ‘stressgenen’ er geactiveerd waren. Dat zijn genen die actief worden en ontstekingen veroorzaken als iemand gebukt gaat onder stress.

Zo kwamen de onderzoekers erachter dat mensen die regelmatig emotioneel belanden bijvoeglijke naamwoorden gebruiken ook veel last hebben van stress. Denk bijvoorbeeld aan woorden als “zeer”, “echt” of “ongelofelijk”.

Derde persoon

Daarnaast kan je stresskippen nog herkennen dankzij een ander puntje: ze praten minder vaak in de derde persoon. Zo zal je hen niet vaak “zij” of “hen” horen zeggen. Volgens de wetenschappers kan dit zijn omdat ze vaak op zichzelf focussen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels