HomeNieuwsLifestyleDeze problemen veroorzaakt eenzaamheid bij jongeren

Deze problemen veroorzaakt eenzaamheid bij jongeren

Dat eenzaamheid een vreselijk gevoel is, moeten we niet meer vertellen. Nu blijkt dat jongeren er niet alleen meer last van hebben, maar dat het ook verrassend veel problemen kan geven. Onderzoekers raden eenzame jongeren aan om er meer over te praten.

Tot nu toe werd eenzaamheid vooral onderzocht bij ouderen, maar uit een nieuwe studie blijkt dat het probleem bij jongeren veel groter is. King’s College in Londen onderzocht het fenomeen bij 18- tot 25-jarigen.

Niet gezond

Blijkt dat eenzaamheid verschillende grotere problemen in de hand kan werken. Dan hebben we het over een resem gezondheidsproblemen, maar ook werkloosheid kan een gevolg zijn. Hieronder geven we een gedetailleerd overzicht.

Jongeren die vaak eenzaam zijn, maken meer kans op mentale problemen zoals depressie. Ze hebben ook vaker slaapstoornissen. Bovendien lopen ze een hoger risico om verslaafd te geraken aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. De jongelui bewegen minder, hebben meer stress en praten amper of niet over wat hen dwarszit.

Help elkaar

De onderzoekers roepen jongeren op om elkaar te helpen als ze merken dat iemand last heeft van eenzaamheid. Door er te zijn voor een eenzame vriend(in), kan je een hele golf van negatieve gevoelens helpen doorbreken. Enkele tips:

  • Stel je vriend(in) voor om samen ergens naartoe te gaan,
  • Jullie kunnen eventueel samen beginnen sporten,
  • Nodig hem/haar uit om eens te komen eten of kook samen,
  • Organiseer een filmavondje en kijk films die jullie doen lachen,
  • Probeer erover te praten en geef je vriend(in) nooit het gevoel dat zijn/haar emoties niet belangrijk zijn,
  • Merk je dat hij/zij bewust afstand neemt, licht dan de familie of andere vrienden in zodat jullie er samen voor hem/haar kunnen zijn.

Heb je zelf last van eenzaamheid, wees dan zeker niet beschaamd om erover te praten met je omgeving. Kan dat in jouw geval niet, wend je dan tot de huisarts. Die heeft geheimhoudingsplicht en heeft de nodige contacten om je te helpen.

Het bericht Deze problemen veroorzaakt eenzaamheid bij jongeren verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels