HomeNieuwsLifestyleDe anticonceptiepil heeft een schadelijke impact op het milieu

De anticonceptiepil heeft een schadelijke impact op het milieu

De pil is voor veel vrouwen een onvervangbaar anticonceptiemiddel. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de schadelijke gevolgen ervan, zowel op je lijf als op het milieu. Natuurlijk zijn de neveneffecten iets om rekening mee te houden, maar de impact van de artificiële hormonen mag ook niet verwaarloosd worden.

Transgender vissen

Een tijdje geleden schreven de media al volop over hoe de pil ervoor zorgt dat er steeds meer transgender vissen rondzwemmen. Sommige berichten waren wellicht overdreven, maar toch zit er een wetenschappelijke waarheid achter. Met name ethinylestradiol, een artificiële vorm van oestrogeen, heeft een invloed op de genen en het gedrag van vissen. Ze hebben het bijvoorbeeld moeilijker om voedsel te vinden, om natuurlijke vijanden te ontwijken en om zich voort te planten.

Oestrogeen

Volgens Charles Tyler, professor visbiologiue aan Exeter University, is de anticonceptiepil de grote boosdoener in het verhaal. “De pil speelt een grote rol in de vervrouwelijking van de fauna en met name de vissen”, aldus Tyler in het Britse magazine Glamour. Volgens hem is het dan ook belangrijker om meer stil te staan bij de hormonen die we loslaten in de natuur. Die hebben namelijk een invloed op ons lichaam en dat van andere levende organismen. Meer dan tweehonderd chemicaliën hebben een oestrogeenachtig effect en ook producten als antidepressiva oefenen een invloed uit.

Doorspoelen

De stoffen komen niet alleen via urine in het milieu terecht; heel wat mensen spoelen ook geneesmiddelen door. Heb je thuis nog medicatie liggen die je niet meer gebruikt of die over datum is, dan breng je die best binnen bij de apotheek. De anticonceptiepil is voor veel vrouwen de manier bij uitstek om hun vruchtbaarheid te controleren en om zo hun vrijheid te verzekeren. Overweeg je een andere anticonceptiemethode, dan kan je dat altijd met je huisarts of gynaecoloog bespreken.

Het bericht De anticonceptiepil heeft een schadelijke impact op het milieu verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels