HomeNieuwsLifestyleBEWEZEN: Knappe mensen zijn vaak gezonder

BEWEZEN: Knappe mensen zijn vaak gezonder

«Het zit vanbinnen» zong Clouseau enkele jaren geleden over wat schoonheid werkelijk is. Dat mag je nu, volgens nieuw onderzoek, vrij letterlijk interpreteren. Mensen die beschouwd worden als «mooi» hebben namelijk vaak een sterker immuunsysteem. Dat beweren wetenschappers althans in een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

De Amerikaanse studie van de Texas Christian University begon allereerst hun onderzoek met de vraag van een miljoen: «Hoe zien knappe mensen eruit?». Zij beweren dat parameters die bepalen of iemand knap is of niet vrij consistent gebleven zijn doorheen de geschiedenis: «Kenmerken zoals een mooie huid, prominente jukbeenderen, heldere ogen en volle, rode lippen zijn doorheen de menselijke geschiedenis altijd als aantrekkelijk aanzien geweest», schrijven ze in hun studie.

Vervolgens namen de wetenschappers foto’s van 152 jongvolwassenen zonder make-up. Online konden mensen daarna scores geven aan die jongeren. Wat bleek? De vrouwen en mannen die aanzien waren als de knapste, en dus de hoogste scores kregen, zouden beter in staat zijn om infecties te bestrijden.

Mag je dan toch oordelen op uiterlijk?

In hun lichamen vonden de wetenschappers namelijk een hogere mate aan ‘fagocytose’: een proces waarbij wittebloedcellen bacteriën kunnen elimineren nog voor ze je ziekmaken. Met andere woorden: mensen die erg knap zijn, zijn vaak ook beter in staat om infecties tegen te gaan. Als je geneigd bent om in je datingleven sneller te gaan voor mensen die je knap vindt, ben je misschien dan toch niet zo oppervlakkig als je gedacht had.

Professor Summer Mengelkoch, die het onderzoek leidde, onderstreept dat ook in The Daily Mail: «Mensen die op café vooral aantrekkelijke mensen aanspreken, worden vaak afgedaan als oppervlakkig… Maar eigenlijk volgen ze gewoon hun instinct om een hoogkwalitatieve partner te vinden.»

Geef lelijkaards een kans

Al nuanceert Mengelkoch dat dat niet betekent dat je «minder aantrekkelijke» mensen zomaar moet afschrijven: «Dankzij de moderne geneeskunde zijn infecties lang niet meer zo dodelijk zoals vroeger. Het is dus zeker niet slecht om je verwachtingen lager te leggen en ook minder aantrekkelijke mensen een kans te geven.»

Bovendien is er voorlopig nog maar enkel een verband, maar geen oorzakelijk verband, gevonden tussen knappe mensen en fagocytose. Je kan er dus niet zomaar van uitgaan dat lelijke mensen veel infecties oplopen. Bovendien kregen enkel mannen de kans om vrouwen een score te geven, en enkel vrouwen de kans om mannen een score te geven, waardoor het idee van schoonheid in deze studie bijgevolg ook erg heteronormatief is.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/bewezen-knappe-mensen-zijn-vaak-gezonder

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels