HomeNieuwsLifestyleAcht tips om de extreme hitte te overleven

Acht tips om de extreme hitte te overleven

Dat het donderdag waarschijnlijk de warmste dag ooit wordt in ons land, hoeven we je niet meer te vertellen. De overheid vraagt om maatregelen te nemen, maar wat kan je precies doen om de hittegolf toch een beeje draagelijk te maken? Wij lijstten deze acht tips voor je op.

Draag linnen en zijde

De meest voor de hand liggende tip is misschien wel het dragen van luchtige kleding. Hoewel het misschien lijkt alsof elk kledingstuk er één teveel is, zijn er wel degelijk materialen die ervoor zorgen dat je het minder warmt hebt. Je moet dan vooral denken aan katoen, linnen en zijde.

Katoen vangt namelijk geen hitte op en trekt vocht weg. Geen gênante zweetplekken dus. Linnen is lekker luchtig en de gladde stof van zijde voelt licht aan op de huid. Maar wat je ook doet, vermijd synthetische stoffen als polyester.

Drink geen ijskoude dranken

Nadat je je ’s ochtends luchtig hebt aangekleed, drink je best een kop lauwwarme thee bij het ontbijt. Bij warm weer hebben we vaak de neiging om ijskoude dranken te drinken. Dit is echter niet handig, omdat het onze lichaamstemperatuur slechts tijdelijk laat dalen. Het gevolg is dat ons lichaam daarna compenseert en je het nog warmer krijgt. Een lauwwarm of zelfs warm drankje doet precies het tegenovergestelde.

Haal munt in huis

Het is sowieso belangrijk om gedurende de dag goed te blijven hydrateren. Drink dus minstens twee liter water per dag. Door de hoge temperaturen zal je veel meer zweten dan anders en dat brengt een hoger risico op uitdroging met zich mee. Tekenen van uitdroging zijn: donkere urine, constipatie en een droge huid, lippen of mond. Een andere tip is je water een lekker smaakje te geven door muntblaadjes toe te voegen. Extra verfrissend!

Neem een voetenbadje

Heb je het ondanks alles nog steeds veel te warm? Kies dan voor een koud voetenbad. Onze voeten zijn een soort warmteregelaars. Hebben we het koud, dan doen we warme sokken aan, hebben we het warm, dan stoppen we onze voeten in een emmer ijskoud water. Dompel je voeten alleen niet te lang in een koud bad. Dan vernauwen de bloedvaten zich en kan je de warmte niet goed kwijt.

Leg een koude handdoek in je nek

Naast je voeten, zijn ook je hoofd, nek en polsen geschikt om je lichaam snel(er) te laten afkoelen. Daar zitten je bloedvaten namelijk vlak onder de huidoppervlakte en die zorgen ervoor dat de hitte kan worden afgevoerd. Een koude handdoek in je nek kan dus helpen, net als je handen en polsen onder een koude kraan houden.

Eet niet te pikant

Probeer verder warm en pikant eten te vermijden. Breekt het zweet je normaal gesproken al uit bij een sterk gekruide curry? Het spreekt voor zich dat je die kruiden dan nu even achterwege te laat. Kies in plaats daarvan voor een frisse salade.

Maak je eigen airconditioning

Misschien een overbodige tip, maar blijf vooral kalm en doe het iets rustiger aan. Creëer op je werkplek je eigen airconditioning door bevroren waterflessen voor een ventilator te zetten. Vergeet dan niet om deze dan in een bak of schaal te plaatsen om het smeltwater op te vangen.

Stop je kussen in de diepvriezer

Ook ’s nachts zal het nog warm blijven. Daarom een laatste tip om die hete nachten door te komen: stop je kussen in een afgesloten plastic zak in de vriezer. Zo houd je ’s nacht je hoofd koel.

Het bericht Acht tips om de extreme hitte te overleven verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels