HomeNieuwsLifestyle10 tips voor honden met angst voor vuurwerk

10 tips voor honden met angst voor vuurwerk

Honden en vuurwerk zijn vaak geen goede combinatie. Hoewel sommige viervoeters er onverschillig bij blijven, weten andere niet wat er hen overkomt. Op lange termijn is therapie een mogelijke oplossing, maar ook op korte termijn zijn er wat dingen die je beter wel of niet doet.

Dit doe je beter niet

We hebben allemaal het beste voor met onze honden, maar onbedoeld doen we weleens iets fout. Deze vijf dingen kan je beter niet doen als je wil dat je hond rustig blijft.

  1. Straffen: je hond niet met opzet bang, dus straffen heeft geen zin want hij leert niets bij.
  2. Negeren: laat je viervoeter weten dat je er bent en geef hem voldoende aandacht.
  3. Bezorgd: overdrijf ook niet. Overdreven bezorgd reageren bevestigt alleen maar de angst. Doe alsof er niets aan de hand is.
  4. Wandelen: een hond onderdompelen in z’n angst, is geen goed idee. Buiten is er alleen maar meer lawaai, dus blijf gezellig binnen.
  5. Opsluiten: een schuilplaats creëeren is een goed idee, maar verplicht je viervoeter niet om daar te blijven.

Dit doe je beter wel

Uiteraard zijn er heel wat dingen die wel helpen tegen angstige beestjes. Deze vijf tips helpen je alvast op weg, maar houd ook rekening met het karakter van je hond.

  1. Kalmte: je hond is misschien bang voor vuurwerk, maar jij niet. Laat het in elk geval niet merken, want dat vergroot de angst alleen maar.
  2. Gordijnen: doe je gordijnen of rolluiken dicht. Dat houdt de lichtflitsen buiten en dempt het lawaai.
  3. Camoufleren: zet de tv of de radio aan om het geluid te verbergen. Het vuurwerk verandert zo in een subtiele achtergrondruis.
  4. Afleiding: zorg dat je hond afleiding heeft. Als hij zich kan amuseren met een spelletje, hecht hij minder aandacht aan het vuurwerk.
  5. Schuilplaats: zoals eerder gezegd, kan je een schuilplaats maken voor je viervoeter. Dat kan bijvoorbeeld een knus hoekje in de huiskamer zijn of een bench. Maak de schuilplaats al enkele weken op voorhand zodat je hond kan wennen.

Het bericht 10 tips voor honden met angst voor vuurwerk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels