Vind ons op

Zita

Juli was sombere maand met nieuw neerslagrecord

Nieuws

Juli was sombere maand met nieuw neerslagrecord

Juli 2021 was een sombere maand met een nieuw neerslagrecord. Voorts waren er 24 lentedagen en slechts 3 zomerdagen. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI.

In Ukkel scheen de zon in totaal slechts 170 uur en 9 minuten, normaal schijnt de zon in juli 203 uur en 14 minuuten. In totaal viel er in Ukkel de afgelopen maand niet minder dan 166,5 mm neerslag (normaal is dat 76,9 mm) en daarmee werd het vorige record ruim verbroken (133,8 mm in 2000). Het absolute record blijft staan op 1942, toen er 196,5 mm regen uit de lucht viel. Deze hoeveelheid viel op 17 dagen, waar dat normaal op 14,3 dagen is. Het overgrote deel van deze hoeveelheid viel van 11 tot en met 20 juli. Deze 10 dagen viel er in totaal 83,0 mm neerslag.

In de rest van ons land viel de grootste neerslaghoeveelheid op de 14de juli. Die dag viel er in vier meetpunten een hoeveelheid van meer dan 100 mm. De grootste was deze van Hockai (Stavelot), waar er 179,0 mm viel.

Wateroverlast

Deze grote neerslaghoeveelheden veroorzaakten heel veel wateroverlast. Vooral de provincies Luik, Namen en Luxemburg werden zeer zwaar getroffen en enkel het westen van ons land ontsnapte hieraan.

Geen tropische temperaturen

In juli was er volgens het KMI geen enkele tropische dag. In Ukkel lagen de temperaturen het grootste deel van juli onder de respectievelijke normalen. Enkel van de 17de tot en met de 23ste was het een periode warmer dan gemiddeld. De enige 3 zomerdagen, als de maximumtemperatuur hoger is dan 25 graden Celsius, vielen dan ook tijdens deze korte periode.

Met deze temperaturen is het volgens het KMI niet verwonderlijk dat de gemiddelde temperatuur in Ukkel onder de normale waarde lag: 17,9 graden (normaal: 18,7 graden).

Er werden 24 lentedagen (maximum boven 20 graden), slechts 3 zomerdagen en geen enkele tropische dag (maximum boven 30 graden) geregistreerd. De vorige julimaand zonder tropische dagen dateert van 2017.

De hoogste temperatuur werd ook op de 18de juli gemeten. In Zele, Korbeek-Lo (Bierbeek) en Dilbeek steeg de temperatuur tot 28,4 graden. De laagste temperatuur, 5,3 graden, werd op de 21ste juli in Elsenborn (Bütgenbach) geregistreerd.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/nieuws/juli-was-sombere-maand-met-nieuw-neerslagrecord

Meer in Nieuws

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top