Vind ons op

Zita

Is de pest terug? Amerikaans meisje overlijdt aan de zwarte dood

Nieuws

Is de pest terug? Amerikaans meisje overlijdt aan de zwarte dood

Het klinkt als een middeleeuws horrorscenario, maar er zijn signalen van een pestuitbraak. In de Verenigde Staten overleed een tienjarig meisje aan de ziekte. Gezondheidsautoriteiten constateerden bovendien meerdere besmettingen bij vlooien en knaagdieren.

Oppassen geblazen, zeggen de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Want als er iets is dat we er momenteel niet kunnen bijnemen, dan is het nog een ‘enge’ ziekte. In zes Amerikaanse gemeenten werden immers sporen van de pest ontdekt. In de staat Colorado is er zelfs een meisje overleden aan de ziekte. Het is niet geweten hoe zij de ziekte heeft kunnen krijgen.

Wellicht dachten je dat de pest een eeuwenoude ziekte is, die inmiddels is uitgestorven, maar dat is dus niet het geval. «Hoewel de ziekte zeldzaam is, komt deze nog wel voor. Het is belangrijk dat mensen meteen medische hulp zoeken als ze symptomen ontwikkelen», zegt Volksgezondheidsspecialist Jennifer House in een verklaring.

Pas op voor knaagdieren

De gezondheidsautoriteiten van Colorado adviseren om huisdieren te behandelen met bestrijdingsmiddelen voor vlooien. Ook benadrukken zij dat mensen knaagdieren het beste kunnen vermijden en ook oplettend moeten zijn voor prairiehonden. Vlooien springen makkelijk over van dier naar dier.

De pest, ook wel bekend als de Zwarte Dood, maakte enorm veel slachtoffers in de middeleeuwen. In Europa zou een derde van de bevolking aan de epidemie zijn overleden. De bron van deze ziekte is de Yersinia Pestis-bacterie. Vlooien en knaagdieren dragen deze bacterie bij zich en verspreiden die verder. De pest is zeer besmettelijk en kan ook worden overdragen aan de mens.

Europa is pestvrij

Een geruststellende gedachte is wel dat in Europa geen signalen van de pest meer zijn geweest sinds 1929. Maar er zijn wel landen waar de pest nog voorkomt. In het zuiden van Afrika en Centraal-Azië duikt de ziekte nog wel eens bij mensen op. Dit gebeurt dus ook nog in sommige delen van Amerika. Prairiehonden, eekhoorns en ratten verspreiden de ziekte. In Colorado werden tussen 2015 en 2020 22 mensen met de pest besmet. In 2015 overleed de laatste persoon aan de ziekte, schrijft
The Denver Post
. Tegenwoordig kan de ziekte behandeld worden met antibiotica.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/de-pest-terug-amerikaans-meisje-overlijdt-aan-de-zwarte-dood

Lees Verder
Advertisement
Dit vind je mss ook leuk...

Meer in Nieuws

To Top