HomeNieuwsFrans bedrijf bouwt fietsen op waterstof

Frans bedrijf bouwt fietsen op waterstof

Een Frans bedrijf bouwt als eerste ter wereld fietsen op waterstof. Voorlopig kosten ze nog 7.500 euro per stuk, maar in de toekomst zouden ze goedkoper worden.

De fietsen zien eruit als een klassieke tweewieler, met één groot verschil: je hoeft niet zelf te trappen. De aandrijving gebeurt op waterstof, wat een pak meer energie levert dan klassieke lithiumbatterijen: een kilo waterstof is 600 keer krachtiger dan een batterij die evenveel weegt.

Bovendien gaat opladen veel sneller. Op twee minuten is de batterij opgeladen en kan je 100 kilometer afleggen, zowat het dubbele van het bereik van een klassieke elektrische fiets. De topsnelheid is 25 kilometer per uur.

7.500 euro

Tot zover de voordelen. Het grootste nadeel is voorlopig het prijskaartje. Een fiets kost 7.500 euro, terwijl je voor een oplaadstation nog eens minstens 30.000 euro moet ophoesten. Dat laatste wil producent Pragma Industries in de nabije toekomst doen dalen tot 5.000 euro, wat de fietsen iets geschikter zou maken voor de consumentenmarkt.

Voorlopig mikt oprichter Pierre Forte vooral op fietsverhuurders, besteldiensten en gemeentelijke fietsvloten die bestemd zijn voor veelvuldig gebruik. Een aantal Franse gemeenten hebben zo al fietsen bij hem besteld, terwijl er ook interesse is uit Duitsland, Italië en de Verenigde Staten.

Op termijn wil Forte nog een stap verder gaan en een fiets ontwikkelen die water zelf in waterstof verandert. Eenmaal die op punt staat, wil het bedrijf de consumentenmarkt bestormen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels