HomeNieuwsChina bouwt grootste luchtververser ter wereld

China bouwt grootste luchtververser ter wereld

In China is de grootste luchtververser ter wereld gebouwd. De 100 meter hoge toren zuivert de lucht in een straal van 10 kilometer.

Luchtvervuiling is een gigantisch probleem in het Aziatische land, wat verklaart waarom Chinezen alle mogelijke middelen aangrijpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een van de pistes die daarbij bewandeld worden, is het bouwen van gigantische luchtverversers.

Smog Free Tower

Zo werd in 2016 al een eerste ‘Smog Free Tower’ getest in een park in het centrum van Peking. Die was evenwel amper zeven meter hoog en had één groot nadeel. Het ontwerp van de Nederlandse uitvinder Daan Roosegaarde draaide op elektriciteit, die in China nog altijd grotendeels opgewekt wordt door vervuilende koolcentrales.

De luchtververser in Xi’an, de hoofdstad van de noord-westelijke provincie Shaanxi, is van een heel ander kaliber. Niet alleen is hij met een hoogte van 100 meter veel groter, de toren draait ook op zonne-energie.

15% minder fijnstof

Aan de voet bevinden zich meerdere serres die vervuilde lucht in de toren zuigen, waar de lucht gezuiverd wordt alvorens weer te worden uitgestoten. Op die manier kan de lucht in een straal van tien kilometer gefilterd worden, goed voor 15% minder schadelijk fijnstof.

Volgens Cao Junji, die het onderzoekspoject leidt, zijn de eerste resultaten bemoedigend. De toren kan al meer dan 10 miljoen kubieke meter lucht per dag zuiveren, wat in de toekomst alleen maar zou toenemen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels