HomeNieuwsEngeland opnieuw in lockdown: “Dit was onvermijdelijk”

Engeland opnieuw in lockdown: “Dit was onvermijdelijk”

De Britse premier Boris Johnson heeft in een televisietoespraak een nieuwe nationale en totale lockdown voor Engeland aangekondigd. Het is al de derde nationale lockdown en hij geldt vermoedelijk tot midden februari.

“Wij moeten in Engeland een nieuwe lockdown afkondigen, om greep te krijgen op de nieuwe coronavariant”, zei Johnson. “Dit betekent dat u thuis moet blijven” en thuiswerken. Boodschappen doen mag enkel voor levensnoodzakelijke dingen zoals voedsel en geneesmiddelen, of om te werken als dit thuis niet kan.

“Blijf thuis, red de nationale Gezondheidsdienst (NHS), red levens”, zo luidde de oproep van de Conservatieve premier.

Maatregelen

Buiten komen mag ook voor medische bijstand of om aan huiselijk geweld te ontkomen. Ook verhuizen mag.

Sporten buiten mag, ook met één iemand van buiten het eigen gezin. Sporten zoals de Premier League mogen doorgaan, golf en tennis niet.

Alle basisscholen en middelbare scholen moeten overschakelen op afstandsonderwijs. Examens zijn afgelast. Behalve voor sommige cursussen gaan ook universiteiten overwegend dicht.

Tuincentra en gebedshuizen blijven open.

Johnson riep de Engelsen op zorg te dragen voor of hulp te bieden aan kwetsbare mensen.

Onvermijdelijk

De nieuwe lockdown krijgt in de vroege uurtjes van woensdag kracht van wet, maar de bevolking moet de nieuwe regelgeving nu al opvolgen, zei de regeringsleider die zelf met het coronavirus besmet is geraakt maar kon genezen.

Labourleider Keir Starmer, geciteerd door Sky News, zei de maatregelen te “steunen” en voegde eraan toe dat een nieuwe lockdown “jammer genoeg onvermijdelijk” was. Hij riep de bevolking op het advies “thuis te blijven” op te volgen.

Het bericht Engeland opnieuw in lockdown: “Dit was onvermijdelijk” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels