HomeNieuwsBorstvoeding halveert het risico op diabetes

Borstvoeding halveert het risico op diabetes

Moeders die minstens zes maanden lang borstvoeding geven, lopen veel minder risico om suikerziekte te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers kwamen tot die opmerkelijke vaststelling nadat ze 1.200 moeders onderzocht hadden. Zij die minstens een half jaar de borst gaven, bleken 47% minder kans te hebben op diabetes type 2. Wie minder lang borstvoeding geeft, loopt nog altijd 25% minder risico op suikerziekte dan moeders die altijd voor flessenvoeding opteren.

“We hebben een bijzonder sterk verband ontdekt tussen het geven van borstvoeding en een lager risico op diabetes, zelfs als andere mogelijke risicofactoren in rekening worden genomen”, legt Erica Gunderson uit, een van de onderzoeksters.

Hormonen

Een mogelijke verklaring is dat er bij het geven van borstvoeding beschermende hormonen vrijkomen die onder meer het insulinepeil en de bloedsuikerspiegel onder controle houden.

Eerder onderzoek toonde al aan dat borstvoeding nog andere gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een verlaagd risico op borstkanker en eierstokkanker.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels