HomeNieuwsBizarWTF. Derde van executies in Verenigde Staten loopt fout

WTF. Derde van executies in Verenigde Staten loopt fout

Bij een derde van de executies dit jaar in de Verenigde Staten zijn problemen opgedoken. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Informatiecentrum voor de Doodstraf (DPIC), dat spreekt over «het jaar van de verprutste doodstraffen». Toch zit het aantal terdoodveroordelingen in dalende lijn. Dit jaar zijn 18 mensen geëxecuteerd, een pak minder dan een tiental jaar geleden. In 1999 waren er nog 98 executies.

Zeven van de twintig executiepogingen waren «duidelijk problematisch», aldus DPIC. Redenen zijn de «imcompetentie bij de beulen, het niet naleven van protocollen of gebreken in de protocollen zelf». Zo kostte het in juli een beul drie uur om een infuus in te brengen bij een executie in de staat Alabama. Het was de langste mislukte executie met een dodelijke injectie in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Trauma

De Amerikaanse staten «hebben aangetoond dat ze niet in staat zijn om dodelijke injecties uit te voeren zonder het risico van knoeierij», vindt DPIC. «De families van slachtoffers en gevangenen, andere getuigen van de executie en het gevangenispersoneel mogen niet worden blootgesteld aan het trauma van een verprutste executie.»

Steun voor doodstraf is laag

Dit jaar waren er executies in zes Amerikaanse staten: Texas, Oklahoma, Alabama, Arizona, Mississippi en Missouri. In 37 van de 50 Amerikaanse staten is de doodstraf afgeschaft of zijn er al ruim tien jaar geen executies meer uitgevoerd. In staten die nog wel gevangenen ter dood brengen, is een dodelijke injectie de gebruikelijke methode.

Van de mensen die dit jaar zijn geëxecuteerd, hadden er meerderen een psychische aandoening of waren slachtoffer van verwaarlozing of misbruik. Sommigen pleegden hun misdaden als minderjarigen, benadrukt DPIC. In opiniepeilingen is de steun voor de doodstraf in de VS historisch laag.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/wtf-derde-van-executies-verenigde-staten-loopt-fout

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels