HomeNieuwsActualiteitZelenski spreekt België toe:«Vrede is meer waard dan diamanten»

Zelenski spreekt België toe:«Vrede is meer waard dan diamanten»

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft België tijdens zijn toespraak in de Kamer gevraagd om meer te doen om Oekraïne te ondersteunen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte dat van een no-flyzone boven Oekraïne geen sprake kan zijn.

Zelenski wees onder meer op de import van Russische ruwe diamant, die nog niet door Europese sancties aan banden is gelegd. «Ik denk dat vrede veel meer waard is dan diamanten, dan Russische schepen in de havens, dan Russisch gas of olie.»

Volgens Zelenski, die ons land ook bedankte voor de al geleverde steun, staat België in het hart van Europa en kan ons land «een voorbeeld zijn voor andere landen om nog meer te doen». Premier De Croo gaf aan dat er op dit moment nieuwe humanitaire hulp vanuit België naar Oekraïne onderweg is en dat het Belgische leger nieuwe wapens voor Oekraïne heeft besteld.

NO-FLYZONE

Zelenski herhaalde zijn oproep voor een no-flyzone boven Oekraïne, die de NAVO zou moeten opleggen. De Croo nam het woord en benadrukte onder meer dat de NAVO geen no-flyzone boven Oekraïne kan opleggen. «Laten we eerlijk zijn: dit zou betekenen dat Russische vliegtuigen moeten worden neergeschoten en dat er een escalatie komt die heel Europa zou kunnen overspoelen.»

De Oekraïense president riep ons land dus ook op om te stoppen met Russische ruwe diamant in te voeren voor de Antwerpse diamantsector. Groen blijft er ook voor ijveren om de import van ruwe Russische diamant in ons land te stoppen en Sergej Ivanov, de CEO van het Russische diamantstaatsbedrijf Alrosa, op de Europese sanctielijst te zetten. «De handel (in ruwe diamant, red.) zou zich op één dag tijd verplaatsen naar Dubai. De impact op Rusland zou nihil zijn, terwijl die op ons zwaar zou zijn», reageerde premier De Croo.

RICHEMONT

Ondertussen raakte bekend dat de Zwitserse juwelenmaker Richemont, bekend van onder meer Cartier, zich sinds de oorlog in Oekraïne niet meer in Rusland bevoorraadt voor zijn diamanten. Dat meldde topman Jérome Lambert.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/zelenski-spreekt-belgie-toevrede-meer-waard-dan-diamanten

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels