HomeNieuwsActualiteitZAAK SANDA DIA. «Mentaliteit clubleven verwerpelijk en fout»

ZAAK SANDA DIA. «Mentaliteit clubleven verwerpelijk en fout»

De mentaliteit van het clubleven was «verwerpelijk en fout». Dat heeft Z.B., een van de beklaagden in het proces over de fatale studentendoop van Sanda Dia, gezegd. Volgens hem zijn studentenclubs ook vandaag weinig veranderd.

Vandaag komen de beklaagden aan het woord die vrijdag nog niet aan de beurt zijn geweest. Z.B., alias «Rafiki», drukte in zijn verhoor spijt uit. Net als andere Reuzegomleden had hij het over de «cultuur» die heerste bij de studentclub. «Je komt in een wereld binnen waar je verhalen hoort, en je blijft het maar normaal vinden. Je wordt verblind», zei hij.

Er zijn lang foute lessen getrokken uit de dopen, klonk het. «Je blijft denken dat er niets zal gebeuren», aldus Z.B.. «De cultuur heeft mijn identiteit pervers gemaakt.»

Video gewist

Z.B. kreeg vragen over zijn beslissing om zijn gsm leeg te maken na de gebeurtenissen in Vorselaar. Hij had een video gemaakt tijdens de doop. «Het was een paniekreactie», zei hij. De beklaagde ontkende wel dat hij naar het kot van Sanda ging.

Z.B. kon geen duidelijkheid brengen over wie bij de beruchte visproef aanwezig was. Hij stond naar eigen zeggen bij de auto die met koplampen scheen naar de proef, maar zei toch niets gezien te hebben.

Vervolg proces pas volgende week

Het proces zal enkele dagen onderbroken worden. Na de zitting van vandaag zal er pas volgende week hervat worden.

Vrijdagavond had de rechter immers verrast met een voorstel om de tenlasteleggingen anders te formulieren. Ze stelde een herkwalificatie voor naar klassieke slagen en verwondingen, zonder het oogmerk te doden, in plaats van toedienen van giftige of schadelijke stoffen met de dood tot gevolg.

De vele advocaten in het proces wilden tijd krijgen om hun conclusies daarover neer te leggen. Na een hevig oplopende discussie met de rechter, kwamen ze met een gezamenlijk voorstel. Dat werd aanvaard.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/zaak-sanda-dia-mentaliteit-clubleven-verwerpelijk-en-fout

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels