Vind ons op

Zita

Actualiteit

Vierde geval van apenpokken in België, WHO verwacht meer apenpokkengevallen

In België heeft een vierde persoon positief getest op het apenpokkenvirus. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst zaterdag op Twitter gemeld. Het gaat om een man uit de provincie Luik. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat meer gevallen van het apenpokkenvirus zullen opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het virus.

Volgens Van Ranst heeft de vierde patiënt een epidemiologische link met hetzelfde festival in Antwerpen als de andere patiënten. «Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands festival waakzaam blijft voor eventuele symptomen. Indien er pokkenletsels optreden, kan er een staal worden afgenomen op een spoedgevallendienst, en moet men nauw contact met anderen vermijden», aldus de viroloog.

92 gevallen

Volgens de WHO is het virus inmiddels vastgesteld in zeker twaalf landen waar de apenpokken doorgaans niet voorkomen. Bij de organisatie zijn in totaal 92 gevallen bekend en nog eens 28 vermoedelijke gevallen.

Volgens de gezondheidsorganisatie lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners. Zij moeten adequaat geïnformeerd worden, zegt de WHO, om zo de uitbraak te stoppen. Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

De landen waar het virus volgens de WHO is vastgesteld zijn naast ons land ook Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Maar ook Israël en Zwitserland hebben inmiddels gevallen gerapporteerd. Volgens de WHO zijn onder de patiënten relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen.

Het apenpokkenvirus komt normaal gesproken alleen voor in West- en Midden-Afrika.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/vierde-geval-van-apenpokken-belgie-who-verwacht-meer-apenpokkengevallen

Meer in Actualiteit

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top