HomeNieuwsActualiteitTikTok-account van Paralympics onder vuur vanwege ongepaste grappen: «Ze maken memes van...

TikTok-account van Paralympics onder vuur vanwege ongepaste grappen: «Ze maken memes van onze prestaties»

Bedrijven en organisaties wagen zich steeds meer aan TikTok. Daarbij durven ze Gen Z weleens verleiden met gedurfde grappen. Alleen lijkt niet elke organisatie zich daartoe te lenen. Dat leerde ook Paralympics, de Olympische Spelen voor mensen met een handicap. Al is niet iedereen gekant tegen hun edgy moppen.

Een skiër daalt de piste af onder een remix tussen ‘Lose Yourself’ en de Super Mario-soundtrack. Plots zweeft de skiër over ijsberen, koeien in de wei en zelfs over planeet aarde. Het is een van de vele video’s van het TikTok-account van de Paralympics. Die video telt 1,6 miljoen views.

@paralympics

You better lose yourself in the moosic.

♬ Lose Yourself Mario Remix – There I Ruined It

Een video van een wielrenner Darren Hicks, die zijn rechterbeen moest laten amputeren na een motorongeluk, haalde 40,9 miljoen views. De muziek onder de video was een specifiek fragment uit het nummer ‘Follow The Leader’ van Ruma Del Sol: «Left, left, left» (ofwel: links, links, links).

@paralympics

LEFT…LEFT…LEFT…

♬ Follow The Leader – Rumba Del Sol

Spelen met verwachting

Die gewaagde grappen liggen nu onder vuur. Het account van de Paralympic Committee (IPC) heeft al 3,4 miljoen volgers, maar krijgt scherpe kritiek op sociale media op de «smakeloze» filmpjes die doorgaans bestaan uit video’s van paralympiërs, gecombineerd met de geluiden en memes die trending zijn op TikTok. Die mix tussen grappige TikTok-geluiden en sterke prestaties van paralympiërs is alleszins niet wat je in eerste instantie zou verwachten van zo’n instantie.

Voor- en tegenstand

Brad Snyder, een triatleet die blind is, werd zelf recent het onderwerp van een grap van het TikTok-account. In de video is te zien hoe hij probeert met zijn handen zijn fiets te vinden. Deze keer weerklinkt een dramatisch pianogeluid. «Para triatlon is zwemmen, fietsen en luchtpiano», schreef het account onder de video. Hij vond de video wel grappig. «Ik ben blij dat de IPC iets doet wat ik zelf zou categoriseren als innovatief op vlak van sociale media, trends en manieren om een breed, en specifiek jonger publiek, te bereiken», zegt Snyder aan CNN. Hij geeft wel toe dat er een dunne lijn is tussen respectvol blijven tegenover handicaps en «gevatte» content.

@paralympics

Para Triathlon is swimming, cycling and air piano. #Paralympics

♬ original sound – cat piano

Sean Jackson, een Engelse voetballer met een handicap, vertelt aan BBC dat hij aanstoot neemt aan de video’s. Het account zou zich volgens hem moeten richten op de positieve verwezenlijkingen van paralympische atleten. «Ze kiezen er gewoon voor om hen te bespotten en er memes van te maken», meent hij.

Reactie Paralympics

Een woordvoerder van IPC benadrukt in een statement aan CNN dat achter het account een «paralympiër staat die handicaps volledig begrijpt».

«We hebben een sterk volgerspubliek gecreëerd dankzij scherpe en unieke content waarmee we een publiek kunnen informeren dat zich misschien minder bewust is van de Paralympische sport en de prestaties van onze atleten», schrijft het IPC.

@paralympics

He said right foot leap. #Paralympics

♬ i said right foot – :

«We beseffen dat niet iedereen de inhoud leuk zal vinden en dat we het soms niet goed gaan doen, maar we volgen de berichten op de voet, reageren er altijd op en leren van alle feedback. Belangrijk is dat we merken dat het account ons in staat stelt om jongere fans positief te benaderen over de kracht van parasport als middel om sociale integratie te bevorderen.»

@paralympics

BRRRR SKIBIDI DOP DOP DOP

♬ оригинальный звук –

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/wtf/tiktok-account-van-paralympics-onder-vuur-vanwege-ongepaste-grappen-ze-maken-memes-van-onze-prestaties

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels