HomeNieuwsActualiteitTerug naar het normale leven: dit heeft het Overlegcomité beslist

Terug naar het normale leven: dit heeft het Overlegcomité beslist

Vanmiddag heeft het Overlegcomité opnieuw samengezeten. Vanaf maandag schakelen we over op code geel. Dat betekent dat er nog maar enkele maatregelen gelden.

Alle coronacijfers blijven in dalende lijn evolueren, dus mag er weer versoepeld worden. Premier Alexander De Croo (Open Vld) maakte tijdens de persconferentie bekend dat we vanaf maandag 7 maart van code oranje naar code geel gaan. Dat houdt nagenoeg volledige vrijheid in, al zijn er hier en daar nog enkele maatregelen.

Vanaf 7 maart

– Het veelbesproken Covid Safe Ticket (CST) verdwijnt volledig, zowel in de horeca als op evenementen.

– De brede mondmaskerplicht verdwijnt eveneens. Je hoeft dus geen mondmasker meer te dragen in winkels, op het werk en in het onderwijs. In zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, en op het openbaar vervoer blijft de mondmaskerplicht wél nog even gelden. Kwetsbare personen wordt tevens aangeraden om een FFP2-masker te dragen.

– Zowel voor de horeca als voor evenementen geldt nog steeds dat er in binnenruimtes een CO2-meter aanwezig moet zijn om de luchtkwaliteit in het oog te houden. De streefwaarde moet 900 ppm CO2 zijn, de limiet is 1.500 ppm.

Vanaf 11 maart

Het Passenger Locator Form (PLF) moet niet meer ingevuld worden als Belgen uit een land binnen de Europese Schengenzone terugkomen. Reizigers die terugkeren uit een land dat niet op die witte lijst staat, moeten het PLF voorlopig blijven invullen. Een overzicht van die landen: Australië, Canada, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China.

Belangrijk hoofdstuk afgesloten

Op zondag 13 maart, exact twee jaar na het begin van de coronapandemie in ons land, komt het nationale noodplan tot een einde. De Croo benadrukt wel dat we de situatie goed moeten blijven opvolgen. «Corona heeft ons geleerd dat we altijd met twee woorden moeten spreken. Niemand weet wat er ons in de zomer of in het najaar te wachten staat. Maar dat neemt niet weg dat we een belangrijk hoofdstuk afsluiten. Het is een mooi symbool van onze veerkracht en doorzettingskracht», besluit hij.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/terug-naar-het-normale-leven-dit-heeft-het-overlegcomite-beslist

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels