HomeNieuwsActualiteitStorm Eunice slaat ernstig toe: Centrum Asse ontruimd voor vallende kerktoren, ook...

Storm Eunice slaat ernstig toe: Centrum Asse ontruimd voor vallende kerktoren, ook elders in het land veel schade

Het centrum van de Vlaams-Brabantse gemeente Asse wordt vrijdagnamiddag ontruimd omdat een kerktoren dreigt om te vallen door het stormweer. Dat meldt de brandweer Vlaams-Brabant West. De gemeentelijke fase van het rampenplan is in werking gesteld. Ook elders in het land is er veel schade en vielen er verschillende slachtoffers.

«Een stuk van de toren van de Sint-Martinuskerk is door het stormweer naar beneden gevallen en een tweede stuk dreigt hetzelfde te doen», zegt politiewoordvoerder Fred Scrayen. «Het centrum van Asse is daarom afgesloten voor het verkeer en iedereen krijgt de raad de omgeving te vermijden. Het verkeer van en naar Ternat wordt omgeleid via de Nieuwstraat, de Bloklaan en Boekfos.»


De vallende brokstukken van de kerktoren hebben weliswaar geen gewonden gemaakt, aldus nog de politiewoordvoerder.

Belga / K. Desplenter

Gent

Ook elders is er veel overlast door het stormweer. In de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem is een man levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg. Dat werd vernomen bij de hulpdiensten.

In Gent zijn vrijdagnamiddag ook panelen van het dak van de Ghelamco Arena losgerukt en op geparkeerde wagens terechtgekomen. Dat blijkt uit beelden op sociale media en het bericht wordt bevestigd door de lokale politie. De wedstrijd tegen Seraing, die normaal om 20.45 uur zou plaatsvinden, is afgelast.

Westen van het land

– In Menen is rond 15 uur een persoon onder een omgevallen boom terechtgekomen. Dat meldt brandweerzone Fluvia. «Er is een tak van een boom gekraakt en op een voorbijganger gevallen’, zo klinkt het. «De toestand van het slachtoffer is kritiek. De burgemeester van Menen is ter plaatse» Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om een achttienjarige jongen die samen met zijn moeder aan het joggen was.

– In Doornik (provincie Henegouwen) is vrijdag door de storm een torenkraan neergestort op het dak van een ziekenhuis. Dat meldt de burgemeester, Paul-Olivier Delannois. Er zijn meerdere gewonden gevallen. Hoe erg ze eraan toe zijn, is nog niet bekend.

– De Lijn legt het busverkeer in West-Vlaanderen stil omdat het er niet meer veilig is om te rijden. Dat zegt een woordvoerder van de Vlaamse vervoersmaatschappij. «Er liggen veel obstakels op de wegen. Het was echt niet meer veilig.»

– De brandweer van de zone Westhoek werd vrijdag al 359 keer opgeroepen voor stormschade. Dat meldt woordvoerder Kristof Louagie. In Veurne werd zelfs een vrachtwagen omgeblazen.

– In het West-Vlaamse Moorslede is een deel van de siergevel van het gemeentehuis naar beneden gekomen. «Het gaat een substantieel stuk, maar binnen in het gebouw is er geen schade», zegt burgemeester Ward Vergote. «Gelukkig passeerde er op dat ogenblik niemand. Enkele minuten later passeerden kinderen vlak aan het gemeentehuis. Dan zouden er zeker slachtoffers gevallen zijn.»

Nog tot 19u

Het KMI verwacht het hoogtepunt van de storm tussen 14 en 19 uur. De kust en de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen kregen code oranje, net als de provincie Henegouwen tussen 14 en 17 uur. Het KMI waarschuwt voor aanzienlijke schade en verkeersproblemen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/storm-eunice-slaat-ernstig-toe-centrum-asse-ontruimd-voor-vallende-kerktoren-ook-elders-het-land-veel

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels