HomeNieuwsActualiteitSalah Abdeslam vindt dat Belgische staat zich zou moeten excuseren

Salah Abdeslam vindt dat Belgische staat zich zou moeten excuseren

Beschuldigde Salah Abdeslam heeft op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 verklaard dat de Belgische staat zich zou moeten excuseren. Ze heeft de situatie destijds fout ingeschat en risico’s genomen, zei Abdeslam.

Abdeslam stak gisteren, op het einde van de voormiddag, plots zijn hand op en zei dat hij iets te vertellen had. Abdeslam zei dat hij zich realiseerde dat sommige uitspraken van beschuldigden eerder in de voormiddag shockerend en kwetsend kunnen zijn. «Maar we zijn hier voor de waarheid. En beter een waarheid die kwetst dan een leugen die goed aanvoelt», zei Abdeslam.

Hij zei ook dat het onbegrip van slachtoffers die kwamen getuigen hem «erg geraakt» heeft. «Daarom wil ik de emoties even terzijde schuiven en me duidelijk uitdrukken, zodat ze ons kunnen begrijpen.»

Verzekeraars

Waarna Abdeslam stelde dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen, inclusief de Belgische staat. Abdeslam zei dat de regering destijds de «situatie fout heeft ingeschat, risico’s heeft genomen en dat de gevolgen daarvan tot de dag van vandaag voelbaar zijn». «Het minimum nu is dat ze haar verantwoordelijkheid neemt, zich excuseert zelfs», zei Abdeslam, die zijn tussenkomst besloot met de woorden dat de staat ook bij de verzekeraars tussenbeide moest komen voor het correct vergoeden van slachtoffers.

Verschillende beschuldigden duidden de bombardementen van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS in Syrië aan als reden voor de aanslagen. Ze verwezen naar de vele burgerslachtoffers die daarbij vielen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/belgie/salah-abdeslam-vindt-dat-belgische-staat-zich-zou-moeten-excuseren

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels