HomeNieuwsActualiteitRussisch konvooi van 60 kilometer lang op weg naar Kiev, Rusland zou...

Russisch konvooi van 60 kilometer lang op weg naar Kiev, Rusland zou «vacuümbom» gebruiken

Op nieuwe satellietbeelden van het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar is te zien hoe een lang Russisch militair konvooi op weg is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova heeft Rusland maandag in Oekraïne een zogenaamde vacuümbom gebruikt. Het Russische leger is deze ochtend aangekomen in Cherson, ten noorden van de Krim.

Onder meer de Britse omroep BBC en persbureau Reuters berichten over het kilometerslange konvooi. Aanvankelijk zei Maxar op basis van zijn beelden dat het konvooi zowat 27 kilometer lang was. Uiteindelijk bleek echter dat de militaire colonne zich over meer dan 60 kilometer uitstrekt.


Het konvooi bestaat onder meer uit tanks, pantservoertuigen en artillerie. Momenteel zou het zich nabij Ivankiv, ten noorden van Kiev, bevinden.

Volgens Maxar zouden momenteel ook bijkomende grondtroepen en gevechtshelikopters worden verzameld in het zuiden van Wit-Rusland, dat Rusland steunt bij zijn inval in Oekraïne, op een dertigtal kilometer van de Oekraïense grens.

Vaccuumbom

Volgens de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova heeft Rusland maandag in Oekraïne een zogenaamde vacuümbom gebruikt. Markarova praatte het Amerikaanse Congres bij over de oorlog in haar land. «De verwoesting die Rusland Oekraïne wil toebrengen is groot», zei ze na afloop.

Thermobarische wapens, zoals vacuümbommen eigenlijk heten, zijn omstreden. Ze zijn veel krachtiger dan gewone explosieven. Ze zuigen de lucht uit de omgeving op en veroorzaken een enorme drukgolf. Met name in stedelijk gebied kunnen ze veel schade veroorzaken. Markarova zei dat deze wapens verboden zijn door de Conventie van Genève.

Markarova zei niet waar de wapens zouden zijn gebruikt. Journalisten van CNN zeggen echter zaterdag in de buurt van de Russische stad Belgorod een lanceerinstallatie te hebben gezien voor thermobarische raketten. Belgorod ligt maar 20 kilometer van de grens met Oekraïne, niet ver van de Oekraïense stad Charkov.

Russische leger vlak aan Cherson

Het Russische leger is aangekomen bij de poorten van de zuidelijke Oekraïense stad Cherson, ten noorden van de Krim. Dat heeft de burgemeester van de stad maandagavond gezegd. «Bij de ingangen van Cherson heeft het Russische leger controleposten opgezet. Het is moeilijk te zeggen hoe de situatie zal evolueren», schreef de burgemeester van Cherson, Igor Kolichajev, op zijn Facebookpagina. Hij zei dat «Cherson Oekraïens is en blijft (…) Cherson verzet zich!»

De burgemeester riep de inwoners ook op kalm en voorzichtig te blijven en zich strikt te houden aan de avondklok. «Ga geen agressieve onderhandelingen aan en lok geen conflicten uit met tegenstanders. Dit is geen strijd, het is een oorlog. En oorlog wordt gewonnen door redelijke en koelbloedige daden», klinkt het.

Op sociale netwerken zijn video’s te zien van Russische troepen die de stad van 290.000 inwoners binnenvielen. Afgelopen weekend beweerde Rusland al dat het de stad had omsingeld.

Rusland is afgelopen donderdag binnengevallen in Oekraïne nadat de Russische president Vladimir Poetin maandag de onafhankelijkheid van de afvallige regio’s Donetsk en Loegansk had erkend.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/russisch-konvooi-van-60-kilometer-lang-op-weg-naar-kiev-rusland-zou-vacuumbom-gebruiken

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels