HomeNieuwsActualiteitRegering vraagt inlichtingendiensten om risicoanalyse van TikTok

Regering vraagt inlichtingendiensten om risicoanalyse van TikTok

Premier Alexander De Croo heeft de inlichtingendiensten gevraagd om een risicoanalyse uit te voeren voor TikTok en gelijkaardige apps. Dat heeft hij donderdag gezegd in de Kamer. De analyse wordt in de loop van volgende week besproken.

TikTok is eigendom van het Chinese ByteDance en ligt onder vuur sinds het technologiebedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse en Europese gebruikers. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage. In de Kamer pleiten onder meer Michael Freilich (N-VA) en Jasper Pillen (Open VLD) daarvoor.

Geopolitiek

Premier De Croo benadrukte tijdens het vragenuurtje dat TikTok «net zoals elke socialemedia-app» toegang krijgt tot een heleboel persoonlijke gegevens. «Het Centrum voor Cyberveiligheid heeft altijd opgeroepen tot voorzichtigheid met dit soort apps.» Bij TikTok stelt zich bovendien nog een geopolitieke vraag. «China heeft andere regels voor bedrijven», zei hij.

Strategisch comité

De regering heeft de inlichtingendiensten gevraagd om de werking van apps als TikTok, en de risico’s op spionage en beïnvloeding, te analyseren. Die analyse wordt in de loop van volgende week besproken tijdens het strategisch comité voor inlichtingen en veiligheid.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/news/regering-vraagt-inlichtingendiensten-om-risicoanalyse-van-tiktok

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels