HomeNieuwsActualiteit«NMBS-parkings voorzien te weinig parking voor minder mobielen»

«NMBS-parkings voorzien te weinig parking voor minder mobielen»

Tientallen stationsparkings voorzien onvoldoende parking voor minder mobielen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) stelde aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Roggeman haalt het voorbeeld aan van Denderleeuw. Daar zijn van de 963 parkeerplaatsen er amper vier voorbehouden voor minder mobielen. Dat zouden er 55 moeten zijn. Aan het station van Wetteren zijn er dan weer maar drie voorbehouden op een totaal van 337 parkeerplaatsen. Dat zouden er 20 moeten zijn. «Je kunt je dus inbeelden hoeveel minder mobiele reizigers inspanningen moeten doen die ze eigenlijk niet aankunnen om bij het station te raken», zegt het Kamerlid.

«Passieve houding»

In het ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid’ worden normen opgelegd rond parkeerplaatsen voor minder mobiele personen. Dat die niet overal worden gerespecteerd ligt volgens minister Gilkinet aan het feit dat de regelgeving enkel van toepassing is op parkings die (her)aangelegd zijn na 2009, toen het Vlaams decreet in kwestie in werking trad.

«Maar dat is geen excuus voor deze passieve houding», aldus nog Roggeman. «Want op de overige parkings neemt hij eveneens geen initiatief om ze toegankelijker te maken.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/nmbs-parkings-voorzien-te-weinig-parking-voor-minder-mobielen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels