HomeNieuwsActualiteitNergens zo veel langdurig zieken als in België

Nergens zo veel langdurig zieken als in België

In vijftien jaar tijd is het aantal langdurig zieken in België verdubbeld tot een half miljoen. Een stijging die in geen enkel ander land zo uitgesproken is. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het aantal arbeidsongeschikten door ziekte zit overal in de lift, en het stijgt ook overal als de overheid strengere pensioenmaatregelen neemt. Maar dat alleen kan niet verklaren waarom het er bij ons zo veel zijn. John Crombez, oud-voorzitter van de socialistische partij en nu wetenschappelijk onderzoeker aan het UZ Gent, spreekt van een «typisch Belgisch fenomeen».

14 miljard euro per jaar

De reden voor de recordaantallen in ons land kent hij niet, maar volgens Crombez moeten we ons wel zorgen maken. Want België stevent volgens het Planbureau tegen 2035 af op 600.000 langdurig zieken, en dan zou de factuur oplopen tot maar liefst 14 miljard euro per jaar, klinkt het.

«De regeringen proberen maatregelen te nemen om de sociale zekerheid op termijn betaalbaar te houden, zoals het verhogen van de pensioenleeftijd. Maar de toename van de langdurig zieken zouden die inspanningen volledig teniet kunnen doen. Dat dreigt dus een nuloperatie te worden», aldus Crombez.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/news/nergens-zo-veel-langdurig-zieken-als-belgie

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels