HomeNieuwsActualiteitNAVO wil niet meegaan in Poetins nucleaire retoriek

NAVO wil niet meegaan in Poetins nucleaire retoriek

De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd. Hij deed dat tijdens een toespraak op televisie. «We zullen alle middelen die ons ter beschikking staan gebruiken», aldus Poetin. Concreet zou het gaan om 300.000 reservisten. De leider dreigde ook met atoomwapens. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, hekelt de «gevaarlijke nucleaire retoriek» van Poetin.

Nu, bijna zeven maanden na de inval in Oekraïne, kiest Poetin ( foto) voor een gedeeltelijke mobilisatie van zijn eigen strijdkrachten. Enkel de personen die momenteel reservist zijn en dus militaire ervaring hebben, worden opgeroepen. Russen die weigeren mee te doen, kunnen nu tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Daarover werd gisteren een wetswijziging gestemd.

Verder beloofde hij ook zijn volledige steun aan de referenda die eerder werden aangekondigd in de Oekraïense regio’s Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De schijnreferenda vinden plaats van 23 tot en met 27 september. Grote westerse landen hebben al laten weten de uitkomst van de «schijnreferenda» niet te erkennen. Als Rusland de gebieden annexeert, zou dat betekenen dat er gevochten wordt op Russisch grondgebied en dat is een reden voor Poetin om een mobilisatie af te kondigen.

Nucleaire oorlog

Poetin zegt verder dat het Westen Rusland wil «verzwakken en vernietigen». Poetin beschuldigde het Westen van «nucleaire chantage» en zei dat Rusland «veel wapens» heeft om mee terug te slaan.

Deskundigen denken zelfs dat hij een Oekraïense aanval op de nieuwe Russische gebieden zou kunnen aangrijpen om te dreigen met het gebruik van nucleaire wapens. Stoltenberg benadrukt dat hij niet mee wil gaan in het betoog van Rusland en dat een nucleaire oorlog onder geen beding mag uitbreken. Hij neemt Poetins woorden serieus en wil dat Moskou ook inziet wat de ernst van zo’n dreigement is.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/navo-wil-niet-meegaan-poetins-nucleaire-retoriek

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels