HomeNieuwsActualiteitMeerdere salmonella-uitbraken in Europa: voedselagentschap roept op om geen Kinder Surprise-eitjes te...

Meerdere salmonella-uitbraken in Europa: voedselagentschap roept op om geen Kinder Surprise-eitjes te eten

Het federaal voedselagentschap (FAVV) heeft maandag de chocolade eieren van Kinder Surprise en verschillende andere chocolade producten van het merk Ferrero teruggeroepen. De producten, die in België geproduceerd werden, worden in verband gebracht met een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen. Aan de consumenten die de producten al gekocht hebben, wordt gevraagd om er niet van te eten.

De terugroepingsactie is het gevolg van een reeks salmonella-uitbraken in verschillende Europese landen. Daarop werd een onderzoek gestart waarbij de chocolade eieren van Kinder Surprise als verdacht product naar voren kwamen.

Volgens Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, gaat het om uitbraken in een zestal landen. Om welke landen het gaat, werd niet meegedeeld.

63 gevallen in VK

In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan de uitbraak, zegt het FAVV. «Er zijn wel al enkele verdachte gevallen», zegt Bonte. «Maar het is nog niet zeker of ze in verband kunnen worden gebracht met die producten. Er worden nu samen met Sciensano analyses uitgevoerd.»

In het Verenigd Koninkrijk worden alvast 63 salmonella-infecties gelinkt aan de chocolade producten, zo meldt het nieuwsagentschap Reuters. Het gaat vooral om kinderen onder de vijf jaar.

Concreet worden nu vijf producten van Ferrero teruggeroepen: Kinder Surprise 20g én 3x20g met een vervaldatum tussen 11/07/22 en 7/10/22, Kinder Surprise Maxi met (vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22), Schoko-Bons (vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22) en Kinder Mini Eggs (tussen 10/08/22 en 10/09/22).

«Eet producten niet»

Het FAVV vraagt «met aandrang» om de producten, die populair zijn bij jonge kinderen, niet te consumeren. «Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd», klinkt het.

De producten, die geproduceerd werden bij Ferrero in Aarlen, worden ook in verschillende andere Europese landen teruggeroepen. Het voedselagentschap zegt dat er intussen «bijkomende en gerichte controles» uitgevoerd worden bij het bedrijf.

Hoe herken je salmonella?

Salmonella is een bacterie die de infectie salmonellose kan veroorzaken. Dat is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. Maar in sommige gevallen kan salmonellose meer ernstige vormen aannemen. De symptomen zijn koorts, buikkrampen en diarree, binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd.

Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met het Meldpunt voor de consument van het FAVV, via het onlineformulier of op het gratis nummer 0800/13.550.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/meerdere-salmonella-uitbraken-europa-voedselagentschap-roept-op-om-geen-kinder-surprise-eitjes-te-eten

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels