HomeNieuwsActualiteitKaaien aan Antwerps Nieuw Zuid krijgen park met uitkijkpunt en «waterbos»

Kaaien aan Antwerps Nieuw Zuid krijgen park met uitkijkpunt en «waterbos»

In Antwerpen is de laatste hand gelegd aan het ontwerp voor het stuk Scheldekaaien ter hoogte van de wijk Nieuw Zuid. Het openbaar domein naast de Schelde zal daar worden ingericht als een 5,5 hectare groot park, met de nadruk op groen met zit- en ontmoetingsplekken. Er komt onder meer een uitkijkpunt aan de Schelde en een «waterbos» met waterminnende bomen en rotspartijen.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de kaaien aan Nieuw Zuid in het voorjaar van 2023 aan de beurt zijn binnen de lopende volledige heraanleg van de Scheldekaaien op Rechteroever. In de eerste plaats komt er een park, al zal er ook plaats zijn voor functies als sport, spel, ontmoeting en kleine evenementen, maar die zullen worden geclusterd rond een drietal plekken. Sommige delen van het park zullen volgens het stadsbestuur door de bezoeker worden ervaren als een bos, terwijl andere zones een meer open karakter zullen hebben.

Vergroening en verblauwing

Het meest noordelijk gedeelte van het park krijgt een natuurlijke en educatieve invulling met veel bomen, planten en struiken met eetbare vruchten. In het centrale deel is er ruimte voor publieksfuncties en is er een boomgaard voorzien. Het zuidelijke deel wordt het meest avontuurlijke, met een soort waterbos en een vijver die fungeert als waterbassin met een ondergrondse regenvoorraad.

«We gaan hier volop voor vergroening, maar ook voor ’verblauwing’ met een waterpartij die als bassin het water van de Antwerpse Ring opvangt», zegt schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). «Antwerpen wordt in het voorjaar 2024 een mooie plek rijker.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/kaaien-aan-antwerps-nieuw-zuid-krijgen-park-met-uitkijkpunt-en-waterbos

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels