HomeNieuwsActualiteitJosep Borrell haalt staalhard uit naar Poetin: «Hij gedraagt zich als de...

Josep Borrell haalt staalhard uit naar Poetin: «Hij gedraagt zich als de nazi’s»

De Russische president Vladimir Poetin praat over de «denazificatie» van Oekraïne, maar «hij gedraagt zich als de nazi’s». Dat heeft de woordvoerder van de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell vrijdag tijdens de dagelijkse persbriefing van de Europese Commissie geantwoord op een vraag over de oorlogsdoelen van het Kremlin.

Volgens woordvoerder Peter Stano heeft Poetin nooit duidelijkheid gegeven over de ultieme doelstelling van het militaire offensief dat hij heeft ontketend in Oekraïne. «Hij zegt steeds dat hij een genocide wil vermijden, maar dat is totale nonsens, hij staat op het punt er zelf één te plegen. Hij spreekt over de denazificatie van Oekraïne, maar hij gedraagt zich als de nazi’s», klinkt het.

Onafhankelijkheid afnemen

De Russische inval in Oekraïne is «zo irrationeel, ongerechtvaardigd en onbegrijpelijk» dat de intenties van het Kremlin moeilijk te vatten zijn. «Maar we zien waar het naartoe leidt. Uiteindelijk wil hij Oekraïne vernietigen, zijn onafhankelijkheid afnemen en schade en lijden toebrengen aan het land», aldus de woordvoerder van Borrell.

Bij zijn aankondiging over de erkenning van de twee separatistische regio’s in het oosten van Oekraïne had Poetin Oekraïne ervan beschuldigd een door het Westen gesteund «neonazi-regime» uit te bouwen dat uit is op de uitschakeling van de Russisch sprekende bevolking in deze regio’s.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/josep-borrell-haalt-staalhard-uit-naar-poetin-hij-gedraagt-zich-als-de-nazis

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels