HomeNieuwsActualiteitEva De Bleeker neemt ontslag uit regering-De Croo na fouten in begroting

Eva De Bleeker neemt ontslag uit regering-De Croo na fouten in begroting

Eva De Bleeker neemt ontslag als staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming. Ze wordt opgevolgd door Alexia Bertrand, die momenteel de MR-fractie in het Brussels parlement leidt. Dat meldt het Paleis vrijdag.

In oktober 2020 werd De Bleeker in de regering-De Croo geparachuteerd. Ze werd benoemd als staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming.

Eind 2020 kwam De Bleeker onder vuur te liggen omdat ze de prijzen van verschillende coronavaccins op Twitter had geplaatst, terwijl die prijzen gebonden zijn aan contractuele geheimhouding. De Bleeker verontschuldigde zich toen voor die uitschuiver.

Fout in begroting

In november 2022 kreeg De Bleeker opnieuw de wind van voor omdat ze een begrotingsbijstelling moest intrekken. De federale regering raakte het in oktober 2022 eens over de begrotingen van 2023 en 2024. Oppositiepartij N-VA wees er echter op dat uit documenten die de regering in de Kamer indiende bleek dat het tekort in 2023 al is uitgediept van 2,9 tot 3,4 procent, wat in absolute cijfers neerkomt op een verschil van 1,7 miljard euro.

Het kabinet van staatssecretaris De Bleeker bevestigde de verslechterde cijfers en wees op de verlengde verlaging van de btw op energie. Daar staat een hervorming van de accijnzen tegenover, zodat de operatie in principe budgetneutraal is, maar omdat de exacte timing daarvan nog niet gekend is, hield de staatssecretaris rekening met een extra budgettaire kost, en nog niet met de eventuele opbrengsten.

De begrotingsbijstelling werd teruggedraaid. De Bleeker sprak van een «materiële fout» die werd aangepast. Dat gebeurde na een onderhoud met premier Alexander De Croo. «Dit soort fouten valt te vermijden en we zullen ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt», zei De Croo nog in de Kamer over de kwestie.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/eva-de-bleeker-neemt-ontslag-uit-regering-de-croo-na-fouten-begroting

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels