HomeNieuwsActualiteitEen van de zwaarste stadionrampen ooit: Zeker 174 doden bij stormloop na...

Een van de zwaarste stadionrampen ooit: Zeker 174 doden bij stormloop na voetbalwedstrijd in Indonesië (video)

Minstens 174 mensen zijn in Indonesië omgekomen bij een stormloop na een voetbalwedstrijd. Dat hebben de politie en de hulpdiensten zondag gemeld. Supporters hadden na het laatste fluitsignaal het veld bestormd, waarna de politie traangas inzette. Het gaat om een van de zwaarste stadionrampen ooit.

De rellen gebeurden in het Kanjuruhan-stadion in de stad Malang, in de provincie Oost-Java. Thuisploeg Arema Malang verloor met 2-3 de derby tegen Persebaya Surabaya, waarna fans het veld op stormden. De politie vuurde traangas af in een poging om de relschoppers uiteen te drijven.

Foto AFP

De meeste slachtoffers vielen door zuurstoftekort in de menigte op het veld, zei de lokale politiechef Nico Afinta. Die maakte eerst gewag van 127 doden, onder wie twee politieagenten. Er waren volgens de politiechef weinig fans van Persebaya aanwezig tijdens de wedstrijd. Door de felle rivaliteit tussen beide clubs, mochten ze de wedstrijd niet bijwonen.

Traangas

Op beelden is een heel grote hoeveel traangas te zien. Aanwezigen klommen op de hekken om te kunnen ontsnappen uit de menigte. Andere beelden tonen gewonde toeschouwers die zich door de menigte een weg proberen te banen.




Later stelde een verantwoordelijke van de hulpdiensten, Widjanto Widjoyo, de balans bij naar 129 doden, op basis van gegevens verzameld bij ziekenhuizen. «Wij richten een callcenter op om families die op zoek zijn naar hun geliefden, informatie te verschaffen», zei hij.

Wedstrijd opgeschort

In de komende week zijn alle wedstrijden in de Indonesische voetbalcompetitie opgeschort. De Indonesische voetbalbond (PSSI) start een onderzoek naar het incident. Arema Malang mag geen thuiswedstrijden meer organiseren voor de rest van het seizoen.

Bayu Novanta

De Indonesische president Joko Widodo heeft intussen een onderzoek gevraagd. «Ik betreur deze tragedie en hoop dat ze de laatste is.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/een-van-de-zwaarste-stadionrampen-ooit-zeker-174-doden-bij-stormloop-na-voetbalwedstrijd-indonesie-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels