Vind ons op

Zita

Dit kunstwerk van Andy Warhol is officieel duurste kunstwerk uit de 20ste eeuw

Actualiteit

Dit kunstwerk van Andy Warhol is officieel duurste kunstwerk uit de 20ste eeuw

Een beroemd portret van Marilyn Monroe, gemaakt door kunstenaar Andy Warhol, is bij veilinghuis Christie’s geveild voor 195 miljoen dollar (185 miljoen euro). Daarmee is het het duurste kunstwerk uit de twintigste eeuw dat ooit werd verkocht op een openbare veiling.

«’Shot Sage Blue Marilyn’, een schilderij dat gemaakt is in 1964, twee jaar na de tragische dood van het Hollywood-icoon, is in vier minuten verkocht voor precies 195,04 miljoen dollar in een overvolle zaal op het hoofdkantoor van Christie’s in Manhattan», aldus het veilinghuis in een persbericht.

AFP / A. Weiss

Het schilderij breekt daarmee het vorige record voor een werk uit de twintigste eeuw, Pablo Picasso’s ‘Vrouwen van Algiers’. Dat schilderij ging in 2015 onder de hamer voor 179,4 miljoen dollar.

Vijf identieke portretten

Warhol maakte in 1964 meerdere zeefdrukken van Marilyn Monroe. ‘Shot Sage Blue Marilyn’ maakt deel uit van een serie van vijf identieke portretten, maar dan in verschillende kleuren. Christie’s noemt het werk een van de belangrijkste kunstwerken aller tijden.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/dit-kunstwerk-van-andy-warhol-officieel-duurste-kunstwerk-uit-de-20ste-eeuw

Meer in Actualiteit

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top