HomeNieuwsActualiteitDeze versoepelingen gaan vanaf volgende week vrijdag in

Deze versoepelingen gaan vanaf volgende week vrijdag in

Vanmiddag heeft het Overlegcomité zich opnieuw gebogen over de gezondheidssituatie in ons land. Omdat de coronacijfers gunstig evolueren, gaan we vanaf volgende week vrijdag naar code oranje. Dat betekent dat er een aantal versoepelingen ingaan.

De coronabarometer schakelt vanaf vrijdag 18 februari over van code rood naar code oranje. Dat heeft het Overlegcomité beslist nadat er, op basis van de gunstige evolutie van de cijfers, een algemene consensus was gegroeid dat we stilaan weer kunnen versoepelen. Dat wil zeggen dat er vanaf dan een aantal versoepelingen ingaan:

Algemeen

– De tweepersoonslimiet voor winkelen vervalt, dus je mag weer met meerdere mensen naar de winkel.

– Mondmaskerplicht op school wordt verhoogd van de leeftijd van 6 naar 12 jaar.

Horeca

– Er geldt geen sluitingsuur meer.

– Er is geen beperking meer qua aantal mensen aan één tafel.

– Klanten moeten geen mondmasker meer dragen, het personeel nog wel.

– Het nachtleven (discotheken en danscafés) mag weer open.

Evenementen

– Alle publieksevenementen binnen en buiten mogen doorgaan met meer aanwezigen, tot 70% van de capaciteit bij dynamische binnenactiviteiten en tot 80% voor alle andere evenementen. Als er binnen een zeer goede ventilatie is (CO2 onder de 900 ppm), mag 100% van de capaciteit gebruikt worden.

– Het CST (Covid Safe Ticket) blijft verplicht bij alle evenementen met meer dan 50 deelnemers binnen en meer dan 100 buiten.

Werk

– Telewerk is niet meer verplicht, maar wordt wel nog steeds aanbevolen.

– Bedrijven mogen weer teambuildings en evenementen organiseren op de werkplek.

Luchtige lente

Dat zijn heel wat versoepelingen, maar dat betekent niet dat we volledig verlost zijn van het coronavirus, zo legt premier Alexander De Croo (Open Vld) uit tijdens de persconferentie. «Vandaag zetten we een grote stap voorwaarts naar een nieuw normaal. Het zou echter fout zijn om te denken dat we vandaag enkel nog met een seizoensgriepje te maken hebben. We zien dat er nog steeds ongeveer 300 ziekenhuisopnames van coronapatiënten per dag zijn, maar we hebben wel geleerd op welke manier we het virus in toom moeten houden. We hebben onszelf ook geïmmuniseerd. Bijna 7 miljoen mensen hebben hun boostervaccin intussen gekregen. De vaccinatiecampagne in ons land is een absoluut succes en die vaccinatie blijft onze voornaamste troef voor de komende maanden.»

«We zullen duidelijk een veel luchtigere lente meemaken. We zullen vrijer zijn, het zal gemoedelijker en feestelijker zijn. Maar laten we toch niet vergeten dat nog steeds zeer veel zaken afhankelijk zijn van ons gedrag. En laten we op een moment waar er veel meer zal mogen toch een aantal basisreflexen niet vergeten. Laten we maskers blijven dragen als we bij de meest kwetsbaren zijn, ventileer afgesloten ruimtes goed, en laten we zelftesten blijven doen als we twijfels hebben», besluit hij.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/deze-versoepelingen-gaan-vanaf-volgende-week-vrijdag

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels