Vind ons op

Zita

Actualiteit

Clean.brussels moet zorgen voor een schoner Brussels Gewest

Brusselse minister van Openbare Netheid Alain Maron heeft met Clean.Brussels een strategie uitgewerkt voor stedelijke netheid in het Brusselse Gewest. Die moet het onontbeerlijke werk van de schoonmaakploegen aanvullen met een samenwerkingsdynamiek tussen alle betrokken actoren en maatregelen nemen om vervuiling te voorkomen voordat die zich voordoet.

Naast het schoonmaken van de straten biedt clean.brussels oplossingen voor het voorkomen van vervuiling die wordt veroorzaakt door de ophaling van huisvuilzakken. Daarnaast wordt ingezet op het verminderen van zwerfvuil op de grond, het voorkomen dat grofvuil illegaal word gedumpt, met name door het aantal lokale en mobiele inzamelpunten te verhogen; bewustmaking en responsabilisering van het grote publiek; en het verbeteren van het klachtenbeheer en het verzekeren van de systematische bestraffing van overlast.

Rol gemeente

Vooral de gemeenten spelen, samen met het Gewest, een beslissende rol in het schoonhouden van de openbare ruimte. Om hen te steunen heeft de Brusselse regering een nieuw budget van 2,5 miljoen euro vrijgemaakt om projecten te financieren die de netheid in de wijken moeten verbeteren. En het Gewest legt een nieuwe methode van structurele samenwerking op tafel, zodat de overheidsactoren doeltreffender kunnen samenwerken.

Deze eerste versie van de strategie wordt nu voor advies voorgelegd aan de 19 Brusselse gemeenten, waarna het zal worden aangepast en in oktober voor een tweede lezing aan de Brusselse regering zal worden voorgelegd. Het is de bedoeling dat die maatregelen vanaf november worden uitgevoerd.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/cleanbrussels-moet-zorgen-voor-een-schoner-brussels-gewest

Meer in Actualiteit

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top