HomeNieuwsActualiteitBenzine wordt vanaf morgen weer een stuk goedkoper

Benzine wordt vanaf morgen weer een stuk goedkoper

Benzine tanken wordt vrijdag zowat 7 cent goedkoper. Dat blijkt uit de nieuwe maximumprijzen die de FOD Economie donderdag heeft bekendgemaakt. Daarmee wordt de drempel voor een verhoging van de accijns benaderd.

Een liter benzine 95 (E10) mag nog maximaal 1,715 euro kosten, een daling met 7,3 cent. De maximumprijs voor benzine 98 (E5) zakt met 7,5 cent tot 1,918 euro voor een liter.

Accijnskorting

Wegens de hoog opgelopen prijzen past de federale regering sinds midden maart een accijnskorting van 17,5 eurocent toe op brandstoffen. Aanvankelijk liep de maatregel tot en met september, maar woensdag besliste de regering om hem tot en met maart te verlengen.

Benzine 95 nadert echter de drempel voor een verhoging van de accijns: 1,7 euro. Wanneer de maximumprijs onder dat bedrag zakt, verhoogt de bijzondere accijns weer bij elke daling met de helft van de prijsverlaging.

Tanktoerisme

Woensdag riepen de Belgische pomphouders de regering nog op om de accijnzen verder te verlagen, nu Frankrijk de tijdelijke korting op de accijnzen heeft verhoogd tot 30 eurocent per liter én leverancier TotalEnergies er nog 20 eurocent korting bovenop doet. Ze vrezen ‘tanktoerisme’ in hun nadeel in de grensstreek.

De brandstofprijzen zijn al maandenlang torenhoog wegens de economische heropleving na de coronacrisis en de Russische invasie van Oekraïne eind februari. Diesel piekte midden maart op 2,286 euro per liter, in juni bereikten benzine 95 en 98 met 2,155 en 2,402 euro per liter recordstanden.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/benzine-wordt-vanaf-morgen-weer-een-stuk-goedkoper

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels