HomeNieuwsActualiteitBelangrijk gesprek tussen Oekraïne en Rusland al afgelopen: «Nog niet klaar voor...

Belangrijk gesprek tussen Oekraïne en Rusland al afgelopen: «Nog niet klaar voor wapenstilstand»

Vanmorgen vond in de Turkse badplaats Antalya een eerste gesprek plaats tussen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Er is echter geen vooruitgang geboekt.

Afgelopen maandag maakte Rusland haar eisen ten opzichte van Oekraïne bekend. Mocht Oekraïne die inwilligen, dan zou Rusland een einde maken aan de invasie. Het eisenpakket bestond uit: Oekraïne moet neutraal worden en mag de NAVO niet vervoegen, en Oekraïne erkent de onafhankelijkheid van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk.

Moeilijk gesprek

Vandaag zaten de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov voor het eerst samen om daarover te praten. Het gesprek duurde anderhalf uur en was volgens Koeleba «gemakkelijk én moeilijk». «Makkelijk omdat Lavrov zijn traditionele retoriek verderzette, moeilijk omdat de situatie in Marioepol erg complex blijft. (…) Lavrov kwam eigenlijk niet om te onderhandelen, hij kwam enkel om te luisteren», lezen we in Het Nieuwsblad.

Niet overgeven

Er werd jammer genoeg «geen vooruitgang geboekt over een staakt-het-vuren», al benadrukte Koeleba dat Oekraïne openstaat voor een tweede overleg. «Ik blijf me engageren om een einde te brengen aan de oorlog. Maar we kunnen de oorlog niet beëindigen zolang het land dat die begonnen is dat niet wilt. We blijven gaan voor een diplomatieke oplossing, maar dat betekent niet dat we gaan stoppen met ons te verdedigen. Het is door die verdediging dat het plan van Rusland mislukt is. We gaan ons zeker niet overgeven», besluit hij.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/belangrijk-gesprek-tussen-oekraine-en-rusland-al-afgelopen-nog-niet-klaar-voor-wapenstilstand

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels