HomeNieuwsActualiteitAntwerps koppel aangehouden voor «smokkel» nadat ze drie steentjes meenamen uit Turkije

Antwerps koppel aangehouden voor «smokkel» nadat ze drie steentjes meenamen uit Turkije

Kim en Warre wilden drie stenen vanop vakantie in Turkije meenemen naar huis om hun aquarium mee te versieren. Turkije verdenkt hen nu van “smokkel van archeologische artefacten”. “Het is niet dat we een stuk tempel hebben meegenomen”, verdedigt het koppel zich.

Kim en Warre zitten sinds zaterdagavond vast in Turkije. Ze werden opgepakt op de luchthaven van Antalya. Dat gebeurde nadat luchthavenpersoneel hun vroeg of ze zout of mineralen hadden meegenomen. «Ik zei van niet, maar vertelde wel dat er een aantal stenen in onze koffer zaten. Die nemen we vaker mee als decoratie voor mijn aquarium», vertelt Warre aan VRT NWS. Meteen werden ze meegenomen naar een politiekantoor op de luchthaven, en niet veel later naar een politiebureau in de stad.

Gevonden tussen afval

«De volgende dag moest mijn vriendin het gaan uitleggen voor de rechter», gaat Warre verder. «Waarom Kim dat wel moest doen en ik niet, weet ik niet, maar ze mag het land niet meer verlaten. Ze is aangeklaagd voor de smokkel van drie archeologische stenen.»

«Het is niet dat we een stuk tempel hebben meegenomen, het gaat om kleine stenen», verdedigt het koppel zich. «Een van de stenen vonden we in een steegje vol afval, de twee andere steentjes op het strand. Het ligt er vol van.» Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet voor Kim. Volgens VRT NWS moeten ze zich elke maandag melden op het politiekantoor. «Ik moet ook een advocaat zoeken. Hoe duurder, hoe beter, zeggen ze hier.»

Ten strengste verboden

Het koppel komt met hun verhaal naar buiten om anderen te waarschuwen. Kim en Warre hebben daadwerkelijk iets gedaan dat niet mag. Dat valt ook te lezen op de website van Buitenlandse Zaken: «Het is ten strengste verboden antiquiteiten, mineralen of voorwerpen ter plaatsen gevonden (stenen bijvoorbeeld), zelfs al vertonen deze geen enkele cultuur-historische waarde, te exporteren. Zware sancties zijn hieraan verbonden (zware boetes en gevangenisstraffen van 10 tot 20 jaar).»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/belgie/antwerps-koppel-aangehouden-voor-smokkel-nadat-ze-drie-steentjes-meenamen-uit-turkije

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels